Атака «шахедами». Макрон підтримує право України завдавати ударів по Росії. Головне за ніч

Атака «шахедами». Макрон підтримує право України завдавати ударів по Росії. Головне за ніч

Франція підтримала право України атакувати військові об'єкти в Росії. Росія почала обстрілювати Вовчанськ термобаричними боєприпасами. Чеська ініціатива: стало відомо, коли прибуде до України перша партія снарядів. Деякі країни попереджають Зеленського про те, щоб не піднімати тему членства України в НАТО цього року - ЗМІ.

Головні новини ночі проти 29 травня, зібрані "Главком":

Росія уночі атакувала Україну: скільки "шахедів" було збито

У ніч на 29 травня 2024 року окупанти атакували 14-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136". Про це повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

В результаті протиповітряного бою збито 13 "шахедів" у Миколаївській, Кіровоградській та Рівненській областях.

Франція підтримала право України атакувати військові об'єкти в Росії

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що передача Україні далекобійної зброї, яка здатна вражати військові об'єкти в РФ, не є ескалацією конфлікту. Про це пише RFI.

Така заява прозвучала на спільному брифінгу лідера Франції та канцлера Німеччини Олафа Шольца. Макрон також виступив на підтримку того, щоб дозволити Україні завдавати ударів по військових об'єктах в РФ, з яких окупанти атакують українські міста.

Росіяни почали обстрілювати Вовчанськ термобаричними боєприпасами

Російська окупаційна армія обстрілює Вовчанськ з важких вогнеметних систем ТОС2 "Сонцепьок" термобаричними боєприпасами. Про це заявив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин в етері телемаратону.

Як відомо, Росія атакує Вовчанськ керованими авіаційними бомбами, а з початку доби зафіксовано шість таких ударів.

Чеська ініціатива: стало відомо, коли прибуде до України перша партія снарядів

Перша партія артилерійських снарядів у межах чеської ініціативи надійде до України "найближчими днями". Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на неформальній зустрічі союзників України в Празі, передає "Європейська правда".

«Як я і обіцяв, перші десятки тисяч боєприпасів калібру 155 міліметрів будуть доставлені в червні. Україна може очікувати першу партію вже найближчими днями», - додав прем'єр Чехії.

Деякі країни застерегли Зеленського не підіймати тему членства України в НАТО цьогоріч - ЗМІ

США та Німеччина просять президента Зеленського не висувати чіткі терміни для вступу України в НАТО на саміті Альянсу. Про це повідомляє The Telegraph.

За даними джерел видання, на саміті НАТО у Вашингтоні, що відбудеться з 9 по 11 липня, Україні не буде запропоновано нічого, що дало б можливість країні продовжити шлях до вступу в альянс.

Норвегія, Ірландія та Іспанія офіційно визнали незалежність Палестини

Ірландія, Іспанія та Норвегія офіційно визнали незалежність Палестини, не зважаючи на реакцію Ізраїлю. Про це повідомляє Reuters.

Три країни сподіваються, що інші країни ЄС приєднаються до їхнього кроку. "Ми хотіли визнати Палестину після мирного процесу, але вирішили зробити цей крок разом з Іспанією та Норвегією, щоб зберігати диво миру живим", - заявив прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс.

Читайте також: