Авдіївка просить молитви: у соцмережах розлетівся фотофейк з військовою

У соціальних мережах поширюється фотофейк, створений штучним інтелектом. Українці поширюють допис з написом "Авдіївка просить молитви". Антифейкова спільнота "Нота Єнота" аналізувала цей фейк.

Це зображення створене штучним інтелектом для маніпулювання вразливою аудиторією, особливо на релігійних почуттях. Такі фейки часто використовуються для просування груп і сторінок у соціальних мережах. Дослідники розповіли про особливості цього фото:

  • На руці дівчини прапор, синьо-жовто-синій або жовто-синій, в той час як в українському прапорі синій зверху, а жовтий знизу.
  • Форма військового не має відповідностей український формі.
  • Кількість пальців на руці дівчини неправильна, немає великого пальця.
  • Довжина волосся та манікюр не відповідають умовам бойового фронту.
  • Військовим не вистачає ніг на фото.
  • Зображення зброї на грудях поглядає в сторону живота та має недостатню деталізацію.
  • Хрест неправильний, це скоріше португальський хрест, а не український.

Деякі користувачі все ж проставляють, що це зображення створено штучним інтелектом.

Нещодавно, завдяки штучному інтелекту, українці змусили народну депутатку Мар'яну Безуглу, яка належить до фракції "Слуга народу", пояснювати перед головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

У соціальних мережах активно поширюється відео, де Безугла, завдяки втручанню штучного інтелекту, сама презентує свій "геніальний" план щодо перемоги над Росією на зустрічі з Залужним.

Соцмережі відреагували на цей діпфейк. Деякі користувачі занепокоєні прогресом технологій, оскільки більшість українців не мають критичного мислення. Тому варто приділяти увагу можливостям штучного інтелекту та підвищувати рівень обізнаності населення.