Австрія завершила приєднання до ініціативи ППО "Небесний щит"

Логотип ініціативи 'Небесний щит' у Австрії
Логотип ініціативи 'Небесний щит' у Австрії

Австрія приєдналася до європейської програми протиповітряної оборони "Європейський небесний щит"

Австрія підписала меморандум про взаєморозуміння щодо програми протиповітряної та протиракетної оборони "Європейський небесний щит" (ESSI), завершивши офіційне приєднання до цієї європейської ініціативи.

"Як було оголошено раніше, Австрія приєдналася до ініціативи з протиповітряної оборони 'Небесний щит'. У вівторок міністр оборони Клаудіа Таннер підписала у Брюсселі відповідну декларацію про наміри з Німеччиною. Ініціатива 'Небесний щит' є реакцією на напад Росії на Україну і має на меті створити сильнішу парасольку протиповітряної оборони над Європою", - йдеться у повідомленні інформагентства APA.

Зазначається, що підписання так званого "Memorandum of Understanding" відбулося на полях зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС. На ній також обговорювалися пропозиції Єврокомісії щодо посилення європейської обороноздатності та оборонної промисловості.

"Цей крок сьогодні є дуже важливим для безпеки австрійців", - заявила Таннер журналістам у Брюсселі перед церемонією підписання.

За її словами, Австрії як нейтральній державі, зокрема, "абсолютно необхідно захистити себе від загроз з повітря" і "захистити австрійців від безпілотників і крилатих ракет". Вона заперечила, що приєднання Австрії до цієї європейської ініціативи ППО нібито порушує нейтралітет країни, як це стверджують політики австрійської правовопопулістської партії. Вона наголосила, що, згідно з австрійською конституцією, "нейтралітет має бути захищений усіма доступними засобами".

Джерело: Укрінформ

Читайте також