Байден назвав диктатором президента Китаю

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден назвав китайського лідера Сі Цзіньпіна диктатором через ситуацію із повітряною кулею-шпигуном.

У Кентсфілді в Каліфорнії, коментуючи емоції через збиття в США кулі КНР в лютому, президент висловився про свого китайського колегу, повідомляє The Hill.

"Ми збили цю повну шпигунського обладнання кулю. Причина, через яку Сі Цзіньпін дуже засмутився, полягає в тому, що він не знав, що вона там була. Ні, я серйозно. Це було великою зніяковілістю для диктатора, коли той дізнався, що трапилося", сказав Байден.

Він додав, що аеростат не мав бути над тим місцем, де його виявили:

"Апарат збився з курсу через Аляску, а потім летів через США. Коли його збили, Сі Цзіньпін дуже зніяковів і заперечував, що аеростат узагалі був там".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Також президент США під час свого виступу закликав присутніх не турбуватися про Китай.

"Ця країна має реальні економічні труднощі. Ми говорили про їхні проблеми з виробництвом енергії та метаном", додав Байден.

Він заявив, що радник з клімату Джон Керрі може незабаром вирушити до Китаю. Майбутній візит відбудеться після нещодавньої поїздки держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна, під час якої той провів переговори з китайським лідером.

Китайська повітряна куля, що пролетіла над США цього року, названа американськими розвідувальними службами Killeen-23, мала безліч датчиків і антен. Уряд США не ідентифікував їх більш ніж через тиждень після того, як збив аеростат.

Раніше ще одна повітряна куля пролетіла над авіаносною ударною групою США. Цей інцидент не зареєстрували. Третя розбилася в Південно-Китайському морі. Однак, у документах немає інформації про дати запусків цих аеростатів.