Бали замість стажу: в Україні пропонують змінити підхід до розрахунку пенсій

Молода жінка працює на Балі
Молода жінка працює на Балі

Міністерство соціальної політики України планує впровадити нову систему розрахунку пенсій, яка базуватиметься на бальному принципі, повідомила міністр Оксана Жолнович на Global Digital Social Forum.

За словами міністра, головною метою нової системи є спрощення та зроблення більш справедливим механізму нарахування пенсій.

"У рамках пенсійної реформи ми хочемо зробити такі зміни, які б демонстрували дуже простий механізм обчислення та виплати пенсій", - зазначила Жолнович.

Основою нового підходу будуть два ключові критерії: тривалість стажу та розмір внесків до страхової системи. Ці показники будуть переведені у бали, які накопичуватимуться щомісяця протягом трудової діяльності кожної людини.

При виході на пенсію загальна сума балів буде перетворена у відсоток від середньої заробітної плати по Україні.

"Це найбільш важлива категорія, яка відображає реальну вартість грошей. Те, що ми всі, як українці, заробляємо в середньому, це сума, за якою ми живемо в конкретному році", - сказала міністр.

Жолнович підкреслила, що такий підхід забезпечить "найсправедливіший формат накопичення наших солідарних пенсійних внесків". Ця ініціатива є частиною широкої пенсійної реформи, спрямованої на вдосконалення системи, яка, як зазначила міністр, "часто й багато змінювалася, через що розрахунок пенсії ускладнився".

Раніше в Мінсоцполітики пояснили необхідність змін у пенсійній реформі.

Читайте також