Бельгія, яка головує в ЄС, виступила за реформу блоку

У цьому півріччі Бельгія очолює Раду Європейського союзу. Країна підтримує проведення реформ у ЄС перед прийняттям нових членів. Про це заявив прем'єр-міністр Бельгії, Александр де Кроо, під час пресконференції з нагоди візиту єврокомісарів до Брюсселя.

Голова бельгійського уряду зазначив, що його країна очолює ЄС важкий час, коли європейці потребують визначності щодо спільного майбутнього.

«Спільне майбутнє тут, у Європі, означає, звичайно ж, і Україну в серці Європи. Це найкраща гарантія нашої майбутньої стабільності та колективної безпеки для населення України, а також колективної безпеки для населення Європи»
, - підкреслив де Кроо.

За його словами, бельгійське головування буде працювати над переговорними рамками для майбутнього розширення, пов'язаного з Україною та Молдовою, згідно з рішенням Європейської ради у грудні. Де Кроо вважає, що це також означає необхідність реформування ЄС.

«Ми знаємо, що в певний момент ведуться дискусії про розширення. Наше послання дуже чітке. Перш ніж ми станемо більшими, ми повинні стати кращими»
, - зауважив прем'єр Бельгії.

Він наголосив на необхідності швидшого прийняття рішень у Європейському союзі, зберігаючи єдність та ефективніше використовуючи ресурси, надані європейським населенням.

Минулоріч у ЄС розпочалося обговорення майбутньої реформи об'єднання у зв'язку з розширенням. Зокрема, пропонується змінити правила прийняття рішень і склад євроінституцій, щоб краще відображати баланс між усіма членами.

Про це повідомив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який погрожував заблокувати допомогу ЄС для України та вступ країни до Євросоюзу, якщо лідери ЄС не переглянуть свою стратегію підтримки Києва. На це де Кроо зауважив, що Європейський союз не є "угорським базаром".

Пізніше уряд Угорщини оголосив, що відмовиться від вето на виділення ЄС 50 млрд євро допомоги Україні, якщо Євросоюз розморозить 30 млрд євро, призначені для Угорщини. Європейська комісія вирішила розморозити 10 млрд євро, тобто третину від заблокованої суми через проблеми з верховенством права в Угорщині.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн назвала пріоритетом погодження рішення про створення Українського фонду. У разі відсутності консенсусу, готується альтернативний варіант.