Бізнес назвав основні проблеми ринку праці

Ділова зустріч представників бізнесу
Ділова зустріч представників бізнесу

Згідно з опитуванням Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД), в березні брак робочої сили став головним перешкодою для підприємців в Україні. Ця проблема стала причиною занепокоєння для 61% опитуваних підприємств, хоча в серпні цей показник був ще вищим - 63%.

"Це вперше, коли брак робочої сили став основною перешкодою для бізнесу в Україні з часу проведення опитування з травня 2022 року", - заявила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Також, згідно з опитуванням, бізнесу стає все складніше знайти кваліфікованих працівників. 55,1% підприємців повідомили про цю проблему, що є рекордним показником. Проте, некваліфікований персонал знайти трохи легше - проблему з ним відмітили 39,2% опитаних.

Погіршилися також очікування бізнесу щодо трудових ресурсів. Зменшилася кількість підприємств, які планують зростання зайнятості (з 14,6% у серпні до 12,1% у вересні) і збільшились ті, які планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках (з 3,8% до 13,9%).

На другому місці серед перешкод для бізнесу - "небезпечні умови роботи". У вересні цю проблему відзначили 56% підприємств, що на 10 в.п. більше, ніж у серпні.

Важливою перешкодою для підприємців також залишається "зростання цін на сировину і товари", проте ця проблема трохи зменшилася у вересні (з 46% до 45%).

Даний звіт також вказує на зростання кількості бізнесів, які назвали державу "перешкодою" (23%) або "ворогом" (5%) для бізнесу. Проте, відносна більшість підприємців вважають державу "регулятором" (40%).

Все ж таки, Індекс відновлення ділової активності (ІВДА) покращився у вересні для різних типів підприємств - від мікробізнесу до великого бізнесу.

Читайте також