Бізнес за півроку побудував 200 МВт зеленої генерації

Бізнес створив 200 МВт зеленої енергії
Бізнес створив 200 МВт зеленої енергії

Приватні компанії побудували близько 200 МВт потужностей відновлюваної енергетики за перше півріччя. Про це повідомив голова Української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв.

«Бізнес за половину року в Україні побудував близько 200 мегават сонячних станцій – це одна п'ята від потужності енергоблоку атомної електростанції. І це якраз такі електростанції для покриття власних потреб», – сказав Ігнатьєв.

За словами Ігнатьєва, такі генераційні потужності були збудовані переважно для готелів, роздрібної торгівлі, великих торговельних центрів, офісних і складських приміщень та інших споруд.

«Тобто позитивними є тенденції. А військовий стан і постійні обстріли нашої енергозабезпеченості стали стимулом для створення таких проектів, перш за все для бізнесу», – пояснив експерт.

Крім того, Ігнатьєв зазначив, що проекти зеленої енергетики також реалізуються у соціальній сфері за допомогою місцевих органів влади.

Нагадаємо, борг ДП «Гарантований покупець» перед інвесторами у сфері відновлюваної енергетики складає близько 16 млрд грн і пов'язаний з недоплатами від компанії «Енергоатом». Крім того, «Укренерго» заборгувала інвесторам у сфері відновлюваної енергетики приблизно 28,9 млрд грн через недостатню вартість передачі електроенергії та неможливість повного відшкодування вартості послуги зі збільшенням частки електроенергії з відновлюваних джерел.

За думкою експертів, в Україні є надлишок ліквідності в банках, який можна використати для вирішення проблеми багатомільярдних боргів компанії «Енергоатом» на ринку електроенергії. Це рішення боргової кризи на енергоринку сприятиме розвитку зеленої генерації.

Читайте також