Благословив Сальдо на фейковий референдум. Архімандрит Московської церкви отримав підозру

Науновій Служби безпеки повідомлено, що настоятель Свято-Успенського собору у Херсоні отримав підозру у державній зраді та пособництві державі-агресору. Цю інформацію оприлюднила прес-служба СБУ.

Служба безпеки зібрала докази державної зради з боку екс-настоятеля одного із соборів Херсонської єпархії УПЦ (МП) Олексія, який переховується на лівобережжі регіону. Після захоплення обласного центру він підтримав російських загарбників та увійшов до найближчого оточення зрадника Сальдо, ставши його духівником.

За розслідуванням, архімандрит регулярно запрошував зрадника Сальдо на богослужіння, а під час своїх проповідей вбачав законність проведення незаконного референдуму РФ щодо «приєднання» Херсонщини до Росії.

Фігурант звернувся до московського патріарха Кирила з проханням включити місцевий собор до парафії РПЦ. За цей перехід, вони передали його собору націоналізовані території Укртелекому та місцевим бізнесменам у центральній частині Херсона.

30 вересня 2022 року зрадник був запрошений до георгіївської зали кремля для участі в «церемонії включення» тимчасово захоплених регіонів України до складу РФ. З грудня 2022 року настоятель храму перебуває під санкціями РНБО. Під час звільнення Херсона клірик разом з російськими загарбниками втік на лівобережну частину південного регіону, там він став секретарем так званої Скадовської єпархії РПЦ.

Архімандриту УПЦ (МП) СБУ повідомила про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Раніше СБУ затримала російську агентку, яку куратором вважається священник УПЦ (МП). Вона розкривала інформацію щодо геолокацій підрозділів ЗСУ в районі Краматорська.