Bloomberg: План України отримує певну підтримку, Байден прагне продовжити допомогу

Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні
Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні

Пропозиція України щодо завершення російського вторгнення набирає підтримки серед союзників НАТО, в той час як Джо Байден закликає продовжувати допомогу країні, що потерпає від війни.

Президент США, який попередив, що Україна зіткнеться з "дуже складною зимою", намагався зміцнити західну підтримку під час короткого візиту до Берліна в п'ятницю. Це відбулося через день після того, як президент Володимир Зеленський представив свій "план перемоги" на саміті Європейського Союзу.

Український лідер отримав підтримку від західних партнерів, включаючи прагнення забезпечити запрошення до НАТО як потенційний важіль впливу на Кремль. Проте, за словами офіційних осіб, знайомих з реакцією на київську пропозицію, в альянсі все ще залишаються розбіжності, в тому числі між деякими ключовими столицями.

«Ми не можемо послаблювати зусилля, ми повинні продовжувати нашу підтримку», - заявив Байден у німецькій столиці. «На мою думку, ми повинні продовжувати, доки Україна не досягне справедливого і тривалого миру відповідно до Статуту ООН, доки знову не запанує людська гідність».

На тлі візиту Байдена нависають президентські вибори в США, які відбудуться менш ніж через три тижні і можуть повернути Дональда Трампа до влади. Такий сценарій може підірвати підтримку України після двох з половиною років війни, в той час як Росія досягає поступових успіхів на полі бою, а західні уряди намагаються зберегти громадську підтримку.

Байден планує використати свої президентські повноваження, щоб продовжувати надавати допомогу Україні до кінця свого терміну в січні, повідомив журналістам у Берліні Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому. Він додав, що союзники не тиснули щодо конкретних кроків.

Посадовці НАТО розмірковували, чи може американський лідер зробити сміливіший крок щодо України після виборів 5 листопада, незалежно від того, хто переможе, за словами людей, знайомих з дискусіями в альянсі.

«Ми всі знаємо, що Україна стане членом НАТО, тому питання в тому, коли - і коли відбудеться запрошення», - сказав Рютте в п'ятницю.

Читайте також