Bloomberg пояснив, скільки літаків F-16 отримає Україна до кінця літа

Фото новини: літак F-16 українського виробництва
Фото новини: літак F-16 українського виробництва

Україна планує отримати шість літаків F-16 цього літа і до 20 – до кінця року. За даними Bloomberg, процес доставки літаків в Україну ускладнюється проблемами з запчастинами і мовним бар'єром між пілотами. Також є занепокоєння щодо нестачі злітно-посадкових смуг, які є вразливими до російських атак.

Очікується, що Україна зможе розмістити ескадрилью F-16 - від 15 до 24 літаків. Однак, існували сумніви щодо доцільності такої підтримки президента Зеленського через виклики, пов'язані з F-16.  Є три основні питання, які турбують планувальників щодо доставки літаків: реконфігурація залежно від завдань, нестача довгих злітно-посадкових смуг та складна логістика підтримки.

Україна намагається здійснити все це протягом кількох місяців, хоча зазвичай це займає роки. Профільний представник компанії Lockheed Martin не пояснив, як буде забезпечуватися обслуговування і постачання запчастин для літаків. 

Данія та Нідерланди вже почали передавати Україні перші літаки F-16. Однак, Росія продовжує атакувати авіабазу у Старокостянтинові на Хмельниччині, намагаючись завадити розгортанню F-16. Україна не розголошує майбутні місця базування, оскільки РФ спрямована на більшість аеродромів, де можуть бути розміщені бойові літаки.

Читайте також