Борг «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» збільшився до майже 33 млрд грн

Компанія "Укренерго" має значну заборгованість перед державним підприємством "Гарантований покупець" за послугу зі збільшення частки електроенергії з відновлюваних джерел. Згідно з інформацією на сайті держпідприємства, ця заборгованість становить 32,7 млрд грн.

Крім цього, було повідомлено, що рівень розрахунків за виробництво "зеленої" електроенергії в Україні в листопаді склав 87,8%, що значно вище від жовтневого показника в 66,9%. Загалом, рівень виплат підприємствам відновлюваної енергетики з початку 2023 року складає 54,9%, що менше, ніж результати за весь 2022 рік, коли цей показник становив 55,3%.

Особливо варто зазначити, що у компанії "Укренерго" існує серйозна проблема з недоплатами з боку підприємств на балансуючому ринку. Загальна сума заборгованостей становить 30 млрд грн, однак, незважаючи на це, заборонено відключати ці підприємства від електропостачання.

Раніше президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО щодо підвищення стійкості енергосистеми, в якому найважливішим пунктом було вирішення питання заборгованостей.