Борги в зеленій енергетиці негативно впливають на сектор біопалива – WWF-Україна

Борги в зеленій енергетиці забруднюють сектор біопалива
Борги в зеленій енергетиці забруднюють сектор біопалива

Заборгованість на ринку зеленої енергетики негативно впливає на ринок біосировини в Україні. Про це йдеться в дослідженні WWF-Україна, 

«Цінові й тарифні викривлення на енергетичному ринку та непогашення боргів перед виробниками відновлюваної енергії суттєво впливають на сектор біомаси», – зазначають експерти.

Дослідники стверджують, що лісокористувачі не бажають займатися іншими видами лісової біомаси через невисокий розвиток цього ринку та складнощі з логістикою. В Україні використовують більше деревини, ніж її виростає.

У 2023 році зафіксовано перевищення використання деревини на 36%. Це тривожно, оскільки така практика виснажує лісові ресурси, необхідні для майбутніх поколінь.

Організація зазначає, що значна частина (50-70%) заготівлі лісової та деревної біомаси в Україні нелегальна або здійснюється самостійно.

«На ринку спостерігається дисбаланс - першочергово використовують дрова та відходи рубок, тоді як тріска та пелети недовикористовуються або експортуються через недоліки на ринку», – повідомляють представники WWF-Україна.

Борг ДП «Гарантований покупець» перед інвесторами становить 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування цієї галузі з боку НЕК «Укренерго».

Українська вітроенергетична асоціація вважає, що країна потребує будівництва щонайменше 1 ГВт вітрової енергетики на рік. Але через війну Україна може побудувати тільки 4-5 ГВт потужності, які вже готові до будівництва.

Читайте також