Боррель: допомога на €5 мільярдів має на меті підтримку України

Високий представник ЄС Жозеп Боррель повідомив, що Фонд військової допомоги у розмірі €5 млрд створений для підтримки України, а не для розвитку європейської оборонної промисловості.

Країни ЄС можуть використовувати цей фонд як для замовлення боєприпасів, так і для відшкодування витрат на їх закупівлю поза межами ЄС, заявив Боррель після засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

"Фонд допомоги Україні призначений саме для допомоги Україні, а не для підтримки європейської оборонної промисловості. Я дуже чітко зазначив, що будь-яка країна-член, яка хоче закуповувати боєприпаси поза Європейським Союзом, може це робити і отримати відшкодування з Європейського фонду миру", - сказав Боррель.

Він також зауважив, що країни-члени, які бажають постачати зброю та боєприпаси в Україну, можуть отримувати їх з будь-яких джерел - із власних запасів, європейської оборонної промисловості або від будь-якого постачальника у світі. Наприклад, ініціатива Чеської Республіки по поставках 800 тисяч боєприпасів в Україну є повністю законною для використання Українського фонду допомоги як часткової компенсації витрат країн-членів, які беруть участь у цій ініціативі.

Між іншим, якщо країни-члени погодяться на використання прибутків від заморожених російських активів, то ці кошти також можуть частково знаходитися у Європейському фонді миру, що дозволить збільшити допомогу Україні. Ми вже говорили про це декілька місяців. Гроші будуть використані для збільшення потужностей оборонної промисловості в Україні. Ми маємо розвивати цей сектор в Україні і продовжувати постачати зброю. У нас є Європейський фонд миру для цієї цілі", - зазначив Високий представник ЄС.

Джерело: Укрінформ