Британія попередила, як удари РФ по чорноморських портах вплинуть на продовольчу безпеку

Удари Росії по чорноморських портах і продовольча безпека
Удари Росії по чорноморських портах і продовольча безпека

Президент Великої Британії Кір Стармер заявив, що російські атаки на українські чорноморські порти ведуть до зупинення життєво необхідної допомоги для палестинців та постачання зерна до глобального півдня. Він наголосив, що Путін ставить на карту глобальну продовольчу безпеку, намагаючись змусити Україну підкоритися.

Стармер посилається на дані британської військової розвідки, згідно з якими уряд Росії атакував щонайменше чотири торгові судна в Чорному морі. Ці атаки завдають шкоди мільйонам вразливих людей в Африці, Азії та на Близькому Сході, за словами прем'єр-міністра.

За даними ООН, з початку вересня російські атаки на порти українського чорноморського узбережжя призвели до пошкодження шести цивільних суден та зернової інфраструктури. Організація називає зростання кількості ударів «тривожним».

Серед наслідків атак є затримка суден з рослинною олією для Всесвітньої продовольчої програми в Палестині, а також кораблів із зерном, що прямують до Єгипту, і вантажів Всесвітньої продовольчої програми для південної Африки.

Було зроблено наголосу, що 14 жовтня окупанти знову атакували портову інфраструктуру Одеси, що призвело до пошкодження цивільних суден та складу із зерном. Були загиблі та поранені.

Читайте також