Британська розвідка повідомила про нову стратегію РФ у Чорному морі

Британська розвідка розкриває нову стратегію РФ в Чорному морі
Британська розвідка розкриває нову стратегію РФ в Чорному морі

Внаслідок втрати Ту-22М3 у квітні цього року, російські війська стали більш обачними у своїх ударних операціях у Чорному морі. За повідомленням Міністерства оборони Британії, росіяни помилково могли влучити у цивільне судно-зерновоз Aya через страх потрапити під українські ракети.

Пілоти неправильно ідентифікували судно Aya через спішку залишити район після запуску ракети із страху бути атакованими українською ракетою земля-повітря.

Судно Aya було атаковане ракетою у Чорному морі 11 вересня, коли воно рухалося на південь з Одеси до Єгипту з 26 тисячами тонн зерна. Ймовірно, це була протикорабельна ракета AS-4 Kitchen (Х-22), запущена російським бомбардувальником Ту-22М3, який діяв у цьому районі. Щасливо, відсутність вибуху дозволила уникнути серйозних пошкоджень.

«Малоймовірно, що судно Aya було ціллю для цього удару і, імовірно, було атаковане через некомпетентність російських пілотів, які використали застарілі боєприпаси. Росія постійно атакувала цілі вздовж чорноморського узбережжя України, включаючи острів Зміїний, у намаганні порушити експортну діяльність і погіршити військові активності в цьому районі», - повідомляють розвідники.

Загалом, ракета Х-22 зазвичай не принесла успіхів у війні в Україні. Запуск надзвукової ракети по неправильному курсу і, можливо, по помилковій цілі у міжнародних водах свідчить про некомпетентність і безвідповідальну практику використання авіації, - повідомляє Міноборони Британії.

Нагадаємо, російські війська атакували у Чорному морі цивільне судно з пшеницею для Єгипту одразу після виходу з українських територіальних вод.

Тоді Міністерство закордонних справ Румунії рішуче засудило атаку російських військ на судно в Чорному морі, назвавши її «безпрецедентною ескалацією дій Росії у її незаконній війні проти України».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також засуджує будь-які напади на цивільних осіб та інфраструктуру, навіть найостанніші удари.

Читайте також