Бронь від мобілізації: в Україні розпочнеться масштабна перевірка відстрочок

Картинка: військова масштабна перевірка українських призовників
Картинка: військова масштабна перевірка українських призовників

В Україні планується провести аудит заброньованих від мобілізації громадян через ознаки можливих зловживань. Незважаючи на це, процес оформлення відстрочок триватиме під час перевірки.

Зростальне число заброньованих - з 540 тисяч до понад мільйона за короткий період - стало причиною аудиту. Заступник міністра оборони Іван Гаврилюк підтвердив, що бронювання не буде зупинено на час перевірки. Проте, підприємства ретельніше перевірятимуться на відповідність критеріям та обґрунтованість виданих відстрочок.

Федір Вениславський, представник Ради, наголосив на наявності підозрілих випадків, коли бронь оформлялася практично відразу після отримання повістки. Він наголосив, що сумлінним підприємствам турбуватися не варто, а зловживання розслідуватимуться правоохоронними органами.

Нові правила електронного бронювання через "Дію" набули чинності у жовтні. Тепер для отримання броні необхідна наявність даних про працівника у реєстрі "Оберіг" та відповідність підприємства критеріям критичної важливості для економіки чи оборони країни.

Нагадаємо, 9 жовтня 2024 року Кабінет міністрів України частково призупинив дію критеріїв бронювання військовозобов'язаних до 15 листопада 2024 року. 

Читайте також