Бронювання від мобілізації по-новому: як підприємства можуть втратити статус критичних

Мобілізація - загроза критичному статусу підприємств
Мобілізація - загроза критичному статусу підприємств

Уряд України ввів новий механізм перевірки підприємств, які мають статус критично важливих для економіки. Це стало відомо після того, як Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову 22 жовтня 2024 року.

Згідно зі змінами, уряд надав органам, що присвоюють підприємствам статус критично важливих, право перевіряти їх працездатність і відповідність вимогам протягом усього періоду діяльності.

Кабмин Шмыгаля

Результатами перевірки може бути скасування статусу критично важливого підприємства у випадку, якщо воно не відповідає встановленим критеріям, або підтвердження статусу, якщо воно відповідає всім вимогам.

Орган, що провів перевірку, зобов'язаний одного дня після прийняття рішення надіслати його копію Мінекономіки, Міноборони, СБУ, Служби зовнішньої розвідки та Мінцифри.

Варто зазначити, що з 20 жовтня на порталі "Дія" тимчасово скасовано можливість бронювання від мобілізації. Це пов'язано з проведенням аудиту заброньованих військовозобов'язаних, який триватиме до 15 листопада. Таке рішення було прийнято через різке збільшення кількості заброньованих осіб, яке було оголошено першим заступником міністра оборони Іваном Гаврилюком 10 жовтня.

Читайте також