Бум електробайків закінчився? Найбільші світові виробники масово банкрутують

Бум виробництва електробайків закінчився, і найбільші компанії почали декларувати банкрутство одна за одною. Про це повідомив генеральний директор компанії Delfast, Данило Тонкопій.

За його словами, декілька компаній, які мали мільярдну оцінку лише декілька років тому, зараз заявляють про своє банкрутство.

Цього тижня Micromobility.com було виключено з лістингу на біржі NASDAQ. Капіталізація компанії в 2021 році перевищувала 800 мільйонів доларів, а зараз її вартість становить лише 400 000 доларів. Bird, компанія, що виробляє електросамокати і в 2021 році була оцінена у 2,3 мільярди доларів, була виключена з NASDAQ у вересні 2023 року і тепер подала заяву про банкрутство. Компанія Superpedestrian, що займалася орендою самокатів, припинила свою діяльність у США з посиланням на "невизначені фінансові причини", повідомляє TechCrunch.

Тонкопій зазначив, що має знайомих серед керівників та членів команди цих компаній, і це є лише частиною загальної картини. Він також нагадав, що в липні компанія Vanmoof, яка стверджувала, що є найбільш фінансованою компанією в галузі виробництва електровелосипедів, оголосила про банкрутство.

Крім того, компанія Sondors з США не змогла провести IPO в січні і закрила свою штаб-квартиру в Лос-Анджелесі в серпні. Данський бренд Mate Bike повідомив про зниження попиту і борг у розмірі близько 10 мільйонів доларів у жовтні. Всі вони намагаються уникнути банкрутства, - зазначив директор Delfast.

Далі Данило Тонкопій розповів про британську компанію Wiggle, яка зазнала збитків у розмірі 244 млн євро у 2022 році. У жовтні 2023 року Wiggle потрапила під адміністрацію через фінансові проблеми її материнської компанії Signa Sports United. За словами Тонкопія, продажі Delfast Bikes також знизилися, і основними причинами є:

  • Зниження попиту після пандемії.
  • Високі витрати на привернення клієнтів.
  • Проблеми з ланцюгом постачання та складськими запасами.
  • Борги та судові позови.
  • Важкість отримання прибутку.

Висновок Данила Тонкопія полягає у тому, що з огляду на свої внутрішні знання промисловості він змушений заявити, що "бум електробайків закінчився".

Нагадаємо, що в Україні відновлять легендарний бренд мотоциклів, під яким у радянські часи випускалися мотоцикли "Дніпро". Це рішення прийняла українська компанія DelFast, яка спеціалізується на виробництві електричних байків. Що цікаво, новостворений бренд також буде використовувати електромобілі.