«Бути вільною – це сутність людини». Перше звернення Буткевича після звільнення з полону

Буткевич після звільнення. Перше звернення.
Буткевич після звільнення. Перше звернення.

Український журналіст, правозахисник та військовослужбовець Збройних сил України Максим Буткевич 21 жовтня створив перше відеозвернення після звільнення з російського полону. Він закликає не забувати про українців, яких ще утримує РФ. Про звернення повідомили Українська Гельсінська спілка з прав людини та український офіс правозахисної організації Amnesty International Ukraine. 

Буткевич опублікував своє відео вночі 21 жовтня на тимчасовій Facebook-сторінці. Він намір зробити своє звернення також англійською та французькою мовами для міжнародної аудиторії.

Буткевич подякував людям, які підтримували його під час перебування в російському полоні. Каже, що тільки зараз, коли повернувся до України, починає розуміти масштаби підтримки і "трохи ошелешений".

"Бути вільним - це щастя, і це - найприродніший стан людини, суть людини. Тому намагання утискувати та рабувати людей, зводити їх до ролі товару, об'єктів маніпуляцій - це ганьба і злочин катастрофічних масштабів", - зазначив Максим Буткевич.

Він закликав всіх, хто стежив за його долею, не забувати "про утиснених і ув'язнених, тих, хто перебуває у небезпеці і чия гідність постійно піддається випробуванням".

"Зробімо все, що зможемо, щоб їх звільнити. Бо поки хтось залишається невільником - ніхто з нас насправді не є вільним", - закликав він.

Нагадаємо, в липні 2022 року стало відомо, що засновник "Громадського радіо" і правозахисник Максим Буткевич потрапив у полон військ Росії в районі захоплених пунктів Золоте і Гірське. Про взяття у полон Буткевича повідомляли російські пропагандисти ще 24 червня, опублікувавши відео його допиту.

Псевдосуди "ЛНР" і "ДНР" засудили українського правозахисника і військовополоненого Максима Буткевича до 13 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму. 

У додаток до цього, Буткевича також звинуватили в замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та свідомому пошкодженні чужого майна загальнонебезпечним способом.

Читайте також