Частина банків посилила штрафи для клієнтів: коли можуть до 20% коштів

Штрафи для клієнтів: до 20% коштів
Штрафи для клієнтів: до 20% коштів

Фінансові установи України зміцнюють свої вимоги до клієнтів, посилюючи штрафи. За даними видання "Мінфін", деякі банки вводять нові види фінансових покарань, зокрема за порушення правил фінансового моніторингу. При цьому розмір штрафів може досягати 20% від суми на рахунку клієнта при його закритті через порушення правил фінмоніторингу.

Укргазбанк, Абанк, Ощадбанк, ПУМБ і Райффайзен Банк продемонстрували найбільше зростання обсягів зібраних штрафів і пені за перше півріччя 2024 року порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Причини зростання великої кількості штрафів різні. Кредобанк зазначає пом'якшення законодавчих обмежень, що призвело до стягнення довоєнних боргів. Крім того, відновлено нарахування неустойки за прострочення виконання зобов'язань за договорами з ФОПами та юрособами, а також за лізинговими угодами з 1 липня 2023 року.

Проте, не всі банки посилили штрафи. Понад третина діючих банків скоротили обсяги штрафів, а деякі з них не застосовували штрафні санкції взагалі. Загальний обсяг стягнень штрафів у першому півріччі 2024 року скоротився на 16,1% в порівнянні з минулим роком.

Зараз банки стягують штрафи менше активно, ніж раніше. За перше півріччя 2021 року сума штрафів була значно вищою, ніж зараз. Це означає, що приватні клієнти зекономили близько 161 млн грн за півроку на кредитних штрафах, які заборонено стягувати в умовах воєнного стану.

Читайте також