Частково виготовляється в Україні: машина розмінування MV-10 успішно пройшла сертифікацію

Частково виготовляється в Україні: машина розмінування MV-10 успішно пройшла сертифікацію

Українська компанія "А3Tech-Україна" отримала сертифікат відповідності для машини для розмінування MV-10 від хорватської компанії DOK-ING, повідомляє Міністерство економіки України. Підприємство отримало замовлення на виробництво восьми таких машин, а перший екземпляр вже отримали українські сапери за кошти ініціативи United24.

Перша віцепрем'єр-міністерка України, міністр економіки Юлія Свириденко, зазначила, що українське виготовлення та збирання машин, які розміновують землю країни, є дуже важливим. Запит на таку техніку з боку саперів є високим, і завдяки підтримці партнерів та спроможностям українських виробників, кількість машин для розмінування та обслуговування їх може зрости.

Для нас важливо, що саме українське підприємство виготовляє компоненти та збирає машини, які розміновують нашу землю. Запит на подібну техніку для гуманітарного розмінування з боку саперів дуже високий і ми розраховуємо, що завдяки підтримці партнерів з одного боку, і спроможностям українських виробників з іншого, зможемо як наростити кількість машин для розмінування, що працюють в полях, так і підвищити якість їх обслуговування. Сподіваємось, що паралельно із локалізацією іноземних технологій, більшатиме й українських розробок для розмінування

Компанія A3Tech вже виготовляє до 40% компонентів до робочого органу MV-10, а до кінця року планує збільшити цей показник до 100%. Підприємство також залучило два українські підприємства на субпідряд для роботи над цими машинами. Загалом, A3Tech щорічно може виготовляти до 60 машин для розмінування MV-10.

В Україні вже працює 17 машин розмінування Dok-ink mv-10. Фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту та Швейцарського фонду з протимінної діяльності використовують ці машини переважно в Миколаївській, Херсонській та Харківській областях. За рік із допомогою цих машин було очищено 850 гектарів землі та знищено понад 4 500 мін та інших вибухонебезпечних предметів.

Dok-ink mv-10 - це важка машина для розмінування з двома робочими комплектами: ланцюговим механізмом та фрезою. Вона може очищувати до 3 тис. кв м площі за годину та працювати на рівнинній поверхні та схилах.

Крім того, Євросоюз передав Україні третю групу з 12 собак-саперів для розмінування території. Україна також планує залучити більше жінок до розмінування, зокрема за допомогою Канади, яка візьме участь у навчальних програмах у цій сфері. Це стало відомо після зустрічі першої віцепрем'єр-міністерки України Юлії Свириденко з пані посолом Канади у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О'Ніл.

Читайте також: