Чехія виділить 52 тис. євро для підтримки українських студентів у навчанні

Прага надасть некомерційній організації Post Bellum фінансову допомогу у розмірі 1,32 млн крон для українських студентів середніх професійних шкіл, які зараз перебувають у Чехії. Про це повідомляє Radio Prague International.

Організація Post Bellum займається реалізацією освітніх та адаптаційних програм для української молоді, яку не прийняли на навчання до чеських навчальних закладів. Метою проекту є підготовка молодих людей з України до вступу і подальшого навчання у середніх та вищих навчальних закладах Чехії.

Українським учням необхідно якомога краще інтегруватися в чеську систему освіти, оскільки вона відрізняється від української та має свої особливості, наприклад, щодо мови та умов вступу до навчальних закладів.

За словами міністрів праці Маріана Юречки та міністра внутрішніх справ Віта Ракушана, українським біженцям, які приїхали до Чехії з початку війни, було надано гуманітарну допомогу на суму близько $710 млн. Проте їх заробітки їхні податки використовуються на повернення цих пільг та допомоги.

Міністерство виділило приблизно 452 млн крон на адаптаційні групи та мовні курси для українських дітей.

Власті Чехії також планують оцінити рівень знання чеської мови серед українських учнів, щоб з'ясувати, наскільки ефективними були попередні заходи по адаптації іноземних дітей. Зокрема, спостерігаються випадки знущань з учнів-іноземців.