Чехія запровадила нові правила у школах для українських дітей

Українські діти, які мають тимчасовий захист у Чехії, будуть записуватися до шкіл у квітні. Міністерство освіти країни прогнозує, що близько 5 тисяч дітей з України подадуть документи на запис у школи у цей місяць.

Запис дітей із тимчасовим захистом окремо від інших був впроваджений відповідно до великого припливу біженців під час початку війни. Тепер цього не дозволяє закон, тому українських дітей будуть записувати так само, як і дітей інших іноземців.

У деяких громадах це нове правило не суттєво впливає на ситуацію з записом до шкіл. Але у деяких містах можуть виникнути проблеми через недостатню кількість місць. Наприклад, у Младій Болеславі більшість шкіл уже повністю заповнена. Чиновники припускають, що деякі школи будуть визначати дітей методом жеребкування. Очікується, що українці становитимуть до 10% від загальної кількості учнів, які будуть подавати документи у цих школах.

У Міністерстві освіти зауважують, що чисельність ново прибулих біженців із України вже зменшилася, тому проблем із записом до шкіл не передбачається. Речниця Міносвіти Тереза Фойтова пояснила, що запис у школи для українських дітей став просто можливістю з 2023 року.

Крім того, з наступного навчального року забороняються сегреговані класи і школи. Чехія хоче, щоб українські діти не були відокремлені від чеських під час навчання.

За даними дослідження, половині українців, які мають тимчасовий захист у Чехії, доводиться витрачати понад 30% свого доходу на житло. А чверті працевлаштованих біженців не вистачає коштів на покриття щоденних витрат.

Читайте також:

  • Чехія збиратиме більше інформації про українських біженців
  • Українці очима чехів. Факти, цифри і цитати