Через погоду війська РФ сповільнюють наступ на Курщині, але просуваються на Донбасі – звіт ISW

Показники погоди що сповільнюють війська РФ на Курщині
Показники погоди що сповільнюють війська РФ на Курщині

Механізовані війська Росії зіткнулися з обмеженнями у просуванні через погану погоду в Курській області. Замість цього, вони використовують невеликі піхотні групи для атаки. У Донбасі окупанти продовжують наступати в декількох населених пунктах та на Курахівському та Покровському напрямках, повідомляють аналітики з Інституту вивчення війни (ISW).

Операція в Курській області

Прогнозують, що погана погода значно ускладнює просування військової техніки як в російських, так і в українських військах у Курській області. Військовий представник України, що діє в цій області, повідомив, що російські сили ведуть атаку невеликими піхотними групами на амфібійних бойових машинах. Проблеми зі зв'язком між українськими підрозділами, можливо, пов'язані зі злими погодними умовами, що можуть сприяти контратакам Росії. Зараз українські сили перебувають у чисельному відставанні від російських, але продовжують атакувати незважаючи на це.

На західному фронті в Курській області російські війська останнім часом просунулися на схід від Любимівки та на захід від Зеленого Пути. Битви тривають поруч із усім фронтом 15 та 16 жовтня. Локаторні знімки, зроблені 16 жовтня, показують, що російські війська захопили нові позиції.

У Глушковському районі (захід від головного українського фронту в Курській області) російські та українські сили продовжують ведення обмежених позиційних боїв.

Харківська область

Українські війська в останні дні активно продовжують просування на північ від Харкова. Зондування Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР) показали, що вони вже очистили велику лісову ділянку на північ від Липців. Під час операції ГУР також знищило три мотострілецькі батальйони, загін "Штурм" і розвідувальну роту з російського 7-го мотострілецького полку (11-й армійський корпус Ленінградського військового округу).

16 жовтня харківські військові опублікували відеозапис, на якому показане відбиття українськими силами російської атаки в невизначеному районі на північний харківський фронт. Відео також показує, як українські військові знищують три бронемашини.

Луганська область

На північний захід від Сватового, російські війська останнім часом просунулися в рамках наступальних операцій уздовж лінії Куп'янськ-Сватове. Локаторні знімки, зроблені 12 жовтня, показують, що російські війська просунулися на схід від Кругляківки.

У районі Кремінної, російські війська захопили Невське і більшу частину Макіївки. Аналітики повідомляють, що Росія готується посилити наступ на Кремінній, але їй, ймовірно, не вистачає резервів для тривалих інтенсивних операцій.

Донецька область

Недавно російські війська просунулися біля Сіверська під час наступальних операцій у цьому районі. Локаторні знімки, зроблені 16 жовтня, показують, що російські війська просунулися на північ від Верхньокам'янського (східне від Сіеверська).

Російські сили продовжують наступ у районі Часового Яру, але точних змін в лінії фронту поки що не було. Бойові дії ведуться на північ від Часового Яру в районі Калинівки, а також на південь від Часового Яру в районі Ступочок та Предтечиного.

16 жовтня Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська захопили Красний Яр, але це твердження не знайшло підтвердження від ISW. Так само, російські війська, як стверджував мілблогер, просунулися на південний захід від Селидового, але знову ж таки, ці твердження не були підтверджені ISW.

Українська бригада, що діє на Курахівському напрямку, 15 жовтня опублікувала відео, на якому українські війська відбивають російську атаку в невизначеному районі.

Запорізька область

Російські війська здійснили наземні атаки на захід від Запоріжжя поблизу Малої Токмачки. Мілблогер 15 жовтня повідомив про початок просування російських військ на північний Кам'янський, але ISW не знайшла підтвердження цього.

Мілблогер також зазначив, що дощова погода в Запорізькій області ускладнила російським військам використання колісної техніки для доставки боєприпасів і провіанту на фронт.

Поділяється інформація, що російський спецзагін "Валькірія" (частина 4-ї військової бази 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу) діє в районі Кам'янського.

Читайте також