Через ситуацію на фронті у Зеленського є вибір між поганим варіантом та ще гіршим –WP

Ситуація на фронті: президент Зеленський перед вибором між двома поганими варіантами

Стан справ на фронті в Україні поставив президента Володимира Зеленського перед нелегким вибором, як поганого, так і ще гіршого варіантів. Про це повідомляє видання The Washington Post.

Українські та західні чиновники вважають, що Зеленський опинився в складній ситуації, оскільки агресори посилюють авіаудари і повільно просуваються на полі бою. Крім того, Сполучені Штати припинили надавати військову допомогу, а Європа не виражає готовності зробити більше. Таким чином, можливість перемоги української армії здається малоймовірною.

«Статус-кво жахливий. Зараз боротьба знаходиться в глухому куті, українці щодня гинуть на полі бою. Але українці кажуть, що припинення вогню також не може початися, тому що воно просто дасть росіянам час поповнити свої сили», - зазначається у публікації.

Автор статті вказує, що Зеленський не може почати переговори з Путіним, оскільки це буде негативно впливати на його політичну кар'єру. Українське суспільство наполегливо проти віддачі територій, тоді як Кремль не готовий прийняти ніщо, крім капітуляції України.

Основною проблемою для української влади стають очікування громадян, які хочуть побачити деокупацію всіх територій, включаючи Крим.

«Розумні люди знають, що це не реально», - коментує неназваний український депутат. - Політичному керівництву потрібно було змінити таку риторику».

Окрім складнощів із зовнішньою підтримкою, українська влада також стикається з проблемою браку живої сили на фронті. Проте Україна може самостійно впоратись з цим. За словами неназваного західного дипломата, законопроект про мобілізацію не знайшов підтримки у Верховній Раді, що призвело до соціальної напруги.

«Ніхто не хоче насправді нести відповідальність на цьому етапі. Але це доведеться зробити... Тож навколо цього також виникає соціальна напруга», - заявив дипломат.

Також широкомасштабна мобілізація має негативний вплив на економіку. Уряд не може виплачувати зарплати військовим за рахунок іноземних валют, а деякі галузі зазнали дефіциту робочої сили. Крім того, ракетні атаки та обстріли шкодять українській економіці і відлякують іноземні інвестиції.

Український депутат, який заховав свою особу, стверджує, що в таких умовах Україна не витримає ще 10 років. Проте деякі вважають, що конфлікт може тривати навіть довше.

«Ніхто не захоче віддавати територію, але люди розуміють, що повернення може зайняти багато часу. Яка буде форма повернення? Тут думки розходяться. Довга війна з остаточною перемогою? Раптовий розпад російської владної структури? Успішний контрнаступ? Але для цього потрібна зовсім інша підтримка, ніж та, яку має Україна в даний час», - заявив колишній міністр економіки України Тимофій Милованов.

Відзначимо, що Зеленський заявив, що стан на фронті вдалося стабілізувати з наближенням весни, проте зимові місяці були дуже важкими. Ймовірно, Росія готується до нового контрнаступу.