Чернігівська міська рада прокоментувала обшуки у кабінеті очільника

Чернігівська міська рада прокоментувала обшуки у кабінеті очільника
Чернігівська міська рада прокоментувала обшуки у кабінеті очільника

У Чернігівській міськраді відреагували на обшуки у кабінеті в.о. мера Чернігова Олександра Ломака. Вони відбулися сьогодні, 5 вересня. Про це повідомляє пресс-служба Чернігівської міськради.

У міськраді запевнили, що чиновники надали правоохоронцям усі необхідні документи, більшість з яких є на офіційному веб-сайті відомства.

Повідомлення, що земельна ділянка була передана безоплатно такою, що не відповідає дійсності

Окрім кабінету в.о. мера, обшуки також проводились у приміщеннях загального відділу міської ради.

У міськраді звернули увагу, що у 2017 році Ломако не був секретарем відомства, в.о. міського голови і навіть не був депутатом.

Нагадаємо, сьогодні, 5 вересня, правоохоронці провели обшуки у кабінеті в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака. Виконувач обов'язків міського голови Чернігова Олександр Ломако заявив, що в його кабінеті проходять обшуки, а в міськраду "ввірвалися люди з автоматами". Про це мер повідомив у своєму телеграм-каналі.

Поліція Чернігівської області зазначила, що правоохоронці проводять низку слідчих дій в рамках кримінального провадження, що розслідується за статтею 364 КК України, а саме за фактом зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб у вигляді надання безоплатного права забудови (суперфіцію) земельної ділянки комунальної власності. На цій земельній ділянці надалі збудували АЗС.

За фактом зловживання посадовими особами своїм службовим становищем було відкрито кримінальне провадження (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Утім корені протистояння міської та центральної влади в Чернігові йдуть куди глибше цієї словесної пікіровки. У грудні минулого року місто залишилось без мера Владислава Атрошенка, якого було знято з посади з доволі сумнівною аргументацією рішенням Яворівського райсуду Львівської області. Але ця спецоперація не дала такого ефекту, на який, мабуть розраховували її організатори на Банковій: влада в місті перейшла "за спадком" до соратника Атрошенка - секретаря міськради Олександра Ломака. Останній з тих пір перебуває у стані "холодної війни" з Офісом президента та його ставлеником в місті паном Брижинським.

Це вже не перший обшук вдома у Ломака - раніше він відбувався на початку вересня 2023-го і проводила його Служба безпеки. У ДБР одразу розповіли, що ті обшуки не стосуються заяв чи постів Ломака, а пов'язані з його закордонним відрядженням у травнію "Відрядження було оформлене 7 травня 2023 року до Німеччини. Наразі правоохоронці з'ясовують обставини, яким чином він міг також опинитися у Франції, Бельгії, Нідерландах та Польщі. Є інформація, що його "канікули" орієнтовно тривали з 7 по 21 травня", - заявила радниця з комунікації Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

Ґрунт для таких звинувачень готувався давно. Ще в травні депутатка Чернігівської міської ради Марина Семененко повідомляла про можливі порушення під час поїздок чиновників Чернігівської міськради за кордон. Зокрема, вона помітила, що Ломако затримався в Парижі вже після того, як мав завершити всі справи в офіційному відрядженні у німецький Ахен та французький Реймс.

Виконувач обов'язків мера всі звинувачення відмітав і доводив, що їхав через таку кількість країн просто транзитом. А обшуки прогнозовано пояснював своєю незручністю для Києва.

Читайте також