Червоний Хрест виявив «нетипове» розміщення заручників у Газі

Заручники руху ХАМАС, який є радикальним у палестинському секторі Газа, знаходяться на передовій, повідомив директор регіонального управління оперативної діяльності Міжнародного комітету Червоного Хреста Фабриціо Карбоні. Згідно з його словами, ця незвичайна ситуація ускладнює роботу організації в анклаві.

Карбоні зауважив, що це поле бою, де відбувається утримання заручників, відрізняється від інших світових конфліктів, де Міжнародний комітет Червоного Хреста може відвідати заручників або ув'язнених. Зазвичай ті утримуються в безпечних зонах, де організація може до них дістатися. Тут же ситуація складніша через небезпечність поля бою, що ускладнює роботу організації – “дуже складно з безпекою”, - зауважив Карбоні.

Він виразив свій сум через відмову ХАМАСу щодо доступу Червоного Хреста до ізраїльських заручників, а також через відсутність доступу до палестинських ув'язнених з боку Ізраїлю. Представник Міжнародного комітету Червоного Хреста зазначив, що їхня організація продовжує переговори з ізраїльськими посадовцями з метою вирішення цього питання. Він сподівається, що представники організації зможуть знову відвідувати заручників.

Раніше було повідомлено, що ХАМАС звільнив у Газі 11 ізраїльських заручників, які вже повернулися на територію Ізраїлю. Ізраїль, у свою чергу, випустив четверту групу палестинських ув'язнених, серед яких 30 дітей. Згідно з даними ЗМІ, ці особи вже повернулися до своїх родин після проходження медичного обстеження.

Згідно з оцінкою Центрального банку Ізраїлю, війна з ХАМАСом в Секторі Гази завдає країні збитків у 198 млрд шекелів (близько $53 млрд), половина яких становить витрати на військові операції. За прогнозами Банку Ізраїлю, ВВП країни зросте на 2% у цьому році та у 2024 році.