Червоноград на Львівщині отримає неочікувану назву

Червоноград отримає нову назву
Червоноград отримає нову назву

Червоноград на Львівщині змінює назву на Шептицький

Червоноград на Львівщині незабаром отримає нову назву - Шептицький. Таке рішення було прийняте Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Про це повідомив народний депутат України Роман Лозинський на своїй сторінці у Facebook.

Червоноград на Львівщині незабаром стане містом Шептицький! Таке рішення ухвалив щойно Комітет з державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада - написав Роман Лозинський.

Історична назва Червонограда - Кристинопіль, була використовувана з 1692 по 1951 рік. Місто отримало свою назву на честь дружини свого засновника - Фелікса-Казимира Потоцького, Кристини з роду Любомирських. В 1951 році місто було передано СРСР згідно угоди між Польщею та СРСР.

Нова назва Шептицький пов'язана з Митрополитом Андреєм Шептицьким. Його вважають видатним українським діячем, меценатом, представником шляхетного роду Шептицьких, а також предстоятелем УГКЦ. Він склав вічні обіти у Кристинопільському монастирі в 1892 році і вчитав філософію там. У Волсвині він заснував Чин студитів та фінансував будівництво дзвіниці.

Червоноград увійшов до переліку населених пунктів, які Національна комісія зі стандартів державної мови пропонує перейменувати через невідповідність лексичним нормам української мови, що стосується російської імперської політики.

Голосування за нову назву міста тривало з 26 жовтня до 2 листопада 2023 року на сайті Червоноградської міської ради. Всього проголосували 2823 мешканці, а в громаді проживає понад 90 тисяч осіб. Більшість голосували за перейменування на Червоноград.

Відбулось сесійне засідання 16 листопада, проте депутати Червоноградської міської ради не змогли дійти згоди щодо рішення про перейменування міста.

Джерела:

  • Читайте також:
  • Перейменування Червонограда. Це не перший подібний скандал
  • У Червонограді жінка під час дискусії про назву міста заявила, що СРСР існує (відео)
  • На Львівщині депутатам Червоноградської міської ради роздали повістки під час засідання сесії

Читайте також