Чи адаптувались біженці з України за кордоном: цікаві дані дослідження

Аналіз адаптації біженців з України
Аналіз адаптації біженців з України

За свіжими даними, 64% українських мігрантів не пристосувалися до життя в інших країнах і планують повернутися додому. Проте, точний час повернення ще не встановлено, повідомляє Gradus Research.

Дослідження зазначає, що в українських мігрантів різні настрої стосовно повернення в Україну, що залежить від їх рівня адаптації та інших факторів.

«У кризові часи війни з’являються нові і посилюються наявні фактори, які можуть стимулювати українців обдумати можливу релокацію за кордон. А українські мігранти водночас мають різні настрої щодо повернення в Україну, що залежить від їхнього рівня адаптації до життя в країнах тимчасового перебування чи інших факторів», - йдеться у дослідженні.

Згідно з результатами опитування, найбільше бажання повернутися в Україну висловлюють мігранти, які віддалено працюють на українські компанії (70%) і ті, хто тимчасово не працевлаштований (68%).

Також, на рішення про повернення в Україну впливає досвід агресивної поведінки інших громадян до мігрантів. Близько 23% опитаних зізналися, що стикалися з негативними випадками.

Водночас, 60% опитаних вважають, що перебування за кордоном гарантує їм особисту безпеку, а 65% відчувають безпеку для своїх дітей. Це є ключовим фактором, який стримує їх від повернення.

Тим не менш, більше половини (62%) не можуть вказати точний час свого повернення.

У 36% опитаних мігрантів велику роль відіграє наявність фінансової підтримки під час повернення, а для 33% важливим є можливість знайти житло з високим рівнем безпеки в Україні. Для 27% респондентів, одним з факторів повернення є посилення протиповітряної оборони в країні.

Опитування було проведено методом анкетування в мобільному додатку/онлайн-платформі Gradus Research. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном.

До речі, у Німеччині створюється платформа EU Talent Pool, на якій громадяни країн, що не входять до ЄС, зможуть знайти роботу у 27 державах-членах, зокрема у Німеччині.

Читайте також