Чи кожен батько трьох неповнолітніх має право на відстрочку? Пояснення ТЦК

Три дітей - відстрочка для батьків?
Три дітей - відстрочка для батьків?

Батько трьох дітей не має права на відстрочку, зазначили у Полтавському обласному ТЦК та СП.

Згідно з законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", чоловіки, які утримують троє і більше дітей віком до 18 років, мають право на відстрочку.

Проте, винятком з цього правила є ті, хто має заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці. Також, батько не має права на відстрочку, якщо він не проживає зі своїми дітьми та не виплачує аліментів взагалі.

У разі, якщо батько виховує прийомну дитину, а рідний батько платить аліменти, відстрочка від призову також не надається. Це пояснюється тим, що дитина перебуває на утриманні рідного батька.

У Полтавському ТЦК зазначили, що кожен чоловік, який має право на відстрочку, обов'язково її отримає. Для цього потрібно особисто подати заяву на ім'я голови комісії ТЦК та СП за місцем військового обліку. Форма заяви визначена у додатку 4 Постанови Кабінету міністрів України. До заяви потрібно додати підтверджуючі документи, перелік яких визначено у додатку 5 цієї ж Постанови.

Закон про повернення відстрочки

7 вересня набув чинності закон 3916-IX, який стосується повернення відстрочки від призову для військовозобов'язаних, чиї неповнорідні брат чи сестра загинули або зникли без вісти під час участі у бойових діях. Згідно з цим законом, надається відстрочка від призову на військову службу в разі мобілізації військовозобов'язаних, які втратили своїх братів або сестер під час захисту України.

Читайте також