Чи можна вільно пересуватися країною без дозволу ТЦК: рішення суду

Судове рішення щодо вільного пересування
Судове рішення щодо вільного пересування

У Чернівцях суд вирішив спірну ситуацію з притягненням громадянина до адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо військового обліку. Чоловік подав позов до територіального центру комплектування і соціальної підтримки з вимогою скасувати постанову, яка належала на нього штраф у розмірі 4 250 гривень.

Згідно з постановою, громадянину було заборонено змінювати місце проживання без дозволу керівника відповідного центру. Проте, суд визнав, що законодавство не забороняє вільне пересування громадянами по території України. Крім того, відсутні докази того, що чоловік дійсно порушив вимоги щодо військового обліку.

Рішення суду полягло в тому, що позивач повинен був отримати направлення на проходження військово-лікарської комісії, а не відмовлятися від нього. У разі порушень прав з боку військовослужбовців, його слід оскаржувати у вищих органах або в суді. Суд скасував постанову територіального центру комплектування і соціальної підтримки щодо штрафу за виїзд на лікування без дозволу керівника центру.

Цей випадок не є єдиним у контексті мобілізації. Раніше вже були затримані експрокурор Ростислав Ільницький і адвокатка Богдана Москва, які посприяли ухиленню від військової служби. Вони переховувалися від слідства і застосовували підроблені документи для виїзду за кордон.

Читайте також