Чи можна знищити ракетами ДніпроГЕС та які можливі наслідки підриву дамби

Ракетна атака на ДніпроГЕС та наслідки
Ракетна атака на ДніпроГЕС та наслідки

За інформацією від директора Укргідроенерго Ігора Сироти, ракетна атака Росії пошкодила ДніпроГЕС, знизивши її електричну потужність. Головна опора, підкранові балки та обладнання станції були пошкоджені. Це може негативно вплинути на енергосистему України в цілому.

Обидві електростанції DніпроГЕС, ГЕС-1 і ГЕС-2, не функціонують через значні пошкодження обладнання. Особливо стан критичний в ГЕС-2, де сталася пожежа у машинному залі та пошкоджені блочні трансформатори. Щодо наслідків поки що невідомо, але їх відновлення займе багато часу.

За словами директора Укргідроенерго, на розбір завалів та перевірку пошкодженого обладнання потрібно 2-3 дні. Однак, вже відомо, що деякі агрегати згоріли, і їх відновлення займе до двох років.

Історія руйнування ДніпроГЕС

ДніпроГЕС зазнавала два випадки руйнування у своїй історії. Перший стався в 1941 році, коли НКВС підірвало Дніпровську дамбу під час відступу радянської армії з Запоріжжя. Затопилася частина острова Хортиця, а загинула значна кількість людей. Через два роки ДніпроГЕС зруйнувала німецька армія під час свого відступу з Запоріжжя.

Тоді сапери заклали велику кількість вибухівки у дамбу. Важко зруйнувати ДніпроГЕС за допомогою ракет, якими розпоряджаються росіяни. Проте, стан дамби зараз погіршився, адже у 2020 році були виявлені тріщини в конструкції. Стан дамби може вплинути на її стійкість у разі атаки.

Можливі наслідки руйнування ДніпроГЕС

За словами директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Яцика, наслідки руйнування ДніпроГЕС будуть меншими, ніж від підриву Каховської ГЕС. Херсонська область не почує наслідків руйнування, оскільки вода зупиниться на території Каховського водосховища. Ліва частина Херсонської області також не буде затоплена.

Читайте також