Чи потрібно вимикати кондиціонер в авто перед обгоном: роз'яснення

Багато функцій в автомобілі споживають енергію. Із збільшенням споживання палива двигуном, вироблення електричного струму також зростає.

Але найбільше енергії йде на роботу кондиціонера. Коли включається кліматична установка, вона забирає енергію з двигуна, що впливає на його динаміку. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Скільки втрачається енергії

Наші автори зазначають, що привід компресора кондиціонера працює за рахунок ременной передачі від двигуна. Навіть при холостих обертах увімкнення кондиціонера відчувається, так як двигун напружується і працює зі значною силою.

Показники споживання палива під час роботи кондиціонера збільшуються приблизно на 0,5-0,7 л/год, а стабілізуються на рівні 1,3 л/год. Така кількість палива витрачається для компенсації енергії, витраченої на роботу кондиціонера. Включення кондиціонера призводить до витрат потужності від 5% до 10%.

Таким чином, двигун працює на дві ролі: надає автомобілю швидкість та охолоджує повітря. В таких умовах автомобіль не може досягти очікуваних динамічних характеристик.

Залежність від температури

Чим вища температура повітря, тим більше потужності забирає кондиціонер. При температурах понад 25 градусів силовий агрегат може втратити до 15% потужності тільки на боротьбу з високою температурою всередині салону.

Вплив на динаміку

При місткій їзді і неперетягуванні обертів двигуна понад 3000 об/хв, втрати в динаміці не відчуваються. Автомобіль продовжує їхати звичним чином. Але під час обгону зі швидкістю понад 100 км/год використання кондиціонера стає помітним.

Водій натискає на педаль газу, що призводить до розгону двигуна до 3-5 тисяч об/хв. В цьому діапазоні двигун працює найефективніше, а його потужність наближається до максимальних значень.

Але якщо в цей момент активувати якісь додаткові опції, які забирають частину потужності двигуна, тоді немає змоги компенсувати втрати потужності. Це призводить до втрати ефективності при обгонах і послаблює максимальний розгін до 100 км/год.

При включеному кондиціонері автомобіль втрачає близько 1,0-1,5 секунд у розгоні, що є дуже великим значенням. Це може небезпечно в екстремальній ситуації, коли необхідно зробити швидкі обгони.

Проте, це не означає, що кондиціонер потрібно вимикати при обгонах. Якщо водій комфортно почувається з увімкненим кондиціонером, то краще заранніше розраховувати відстань для обгону і не ситуватися на максимальну динаміку автомобіля.

З настанням зими кожен автолюбитель стикається з проблемами, пов'язаними з холодом: від'ємна температура, прогрівання автомобіля, сніг на колесах і т. д.

Іноді ці проблеми важко вирішити. Gazeta.ua поділиться лайфхаком, який допоможе легко і просто впоратися зі снігом у колісних арках.