Чи зможе Україна бити по РФ винищувачами F-16: відповідь прем'єрки Данії

Українські винищувачі зможуть прийняти виклик
Українські винищувачі зможуть прийняти виклик

Уряд Данії розглядає можливість для України атакувати з використанням винищувачів F-16 за межами країни, але ці дії повинні відповідати міжнародному праву. Про це повідомила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

Вона зазначила, що результат залежить від обставин і має бути відповідним міжнародному праву. Проте, Україна може досягти своїх цілей за межами своїх кордонів.

Фредеріксен також визнала, що кількість літаків, які надасть Данія, буде недостатня.

За її словами, Росія має велику кількість винищувачів, які вона використовує в Україні, тому кількість літаків, що надається, буде недостатня. Вона сподівається, що буде передано більше літаків та більше країн підтримають цей процес і навчання пілотів.

Прем'єрка заявила, що Україна зобов'язана захищатися, а також всі країни Європи повинні захищати свої континенти, цінності та людей.

Данія та Нідерланди почали процес передачі Україні перших літаків F-16, які використовуються для захисту від російської агресії. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

У спільній заяві президента США Джо Байдена, прем'єр-міністра Нідерландів Діка Шуфа та прем'єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен йдеться про процес передачі літаків F-16 Україні, який розпочнеться цього літа.

Під час саміту НАТО у Вашингтоні обговорювалися питання збільшення кількості засобів протиповітряної оборони, винищувачів F-16 та безпекових гарантій для України. Президент Зеленський також зазначив, що було прийняте рішення стосовно систем Patriot та підписано дві нові безпекові угоди.

Зеленський висловив подяку союзникам за системи Patriot, але зазначив, що вони все ще недостатні, що підтверджує остання атака Росії на Київ.

Читайте також