Чому німіють руки після сну: пояснення сомнолога

Багато людей знаходяться у ситуації, коли руки стають онімілими вранці після пробудження. Зазвичай це пов'язано з незручним положенням тіла під час сну, повідомляє ukrhealth.

Проте, якщо така проблема з руками триває вже тривалий час, то варто звернутися до лікаря, застерігає сомнолог, професор Роман Бузунов.

Окрім незручного положення під час сну, нумулювання в руках може бути спричинене тунельним синдромом зап'ястя, коли серединний нерв стискається на рівні зап'ястя. Це захворювання часто виникає у людей, які працюють в офісі. Зазвичай при тунельному синдромі нумулюються великий, вказівний та середній пальці, - зазначає Роман Бузунов.

У групі ризику також знаходяться люди, які повторюють одні й ті самі рухи руками під час фізичних навантажень на роботі. Це може пошкодити нерв, що призведе до зболення, оніміння та поколювання в руках, особливо в нічний час. Цей стан називається синдромом "робочої руки".

Однак гораздо небезпечнішим є шийний спондилоз - це хронічне дегенеративне захворювання, яке вражає міжхребцеві диски, м'язи і сухожилля. Зазвичай це захворювання виявляється у людей похилого віку, які скаржаться на скованість шиї, біль і оніміння в плечах, руках і пальцях.

Також можуть бути пошкоджені кровоносні судини. Це стан відомий як грудний вдих, коли судини та нерви у верхній частині грудей пошкоджуються. Це може бути спричинено травмами шиї, кривою поставою, повторюваними рухами та наявністю додаткового (шийного) ребра. Зазвичай цей синдром діагностується у жінок.

Периферична нейропатія - це ураження нервової системи, яке може виявитися у діабетиків, людей з внутрішніми запаленнями, інфекціями, травмами або спадковою схильністю.

Сомнолог радить обирати ортопедичні матраци та подушки, які забезпечують правильну підтримку хребта та шиї під час сну. Не рекомендується класти руки під подушку та згинати зап'ястя під час сну. Якщо ви звикли спати на спині з руками витягнутими за голову, краще тримати їх поруч, щоб не стиснути нерви.

Також лікар рекомендує займатися невеликою розминкою для рук та зап'ястя перед сном.

Якщо ви відчуваєте оніміння в руках після пробудження та протягом дня з періодичним розповсюдженням по всьому тілу, то звертайтеся до лікаря. М'язова слабкість, запаморочення, біль в кінцівках та погіршення сну можуть свідчити про розвиток патології в організмі.

У деяких випадках причиною поганого самопочуття вранці може бути подушка. Вона є недовговічним предметом і час від часу потребує заміни.

Люди, які рано встають у будні і відпочивають у вихідні, мають більший ризик набрати зайву вагу і отримати інсульт.

Загальна кількість корисних бактерій у їх кишківнику менша, а кількість шкідливих бактерій більша, що сприяє такому ризику.