Головна

Що таке безперебійник і для чого він потрібен

Безперебійник - необхідна річ в повсякденному житті

У звʼязку з відключеннями світла та й взагалі проблемами з електропостачанням в Україні, все частіше актуальність набирає питання, безперебійник для комп'ютера що це, як його обрати та як користуватись. 

Загалом питання, безперебійник що це, буде корисним для будь-якого споживача. Адже він підходить не тільки для компʼютерів чи ноутбуків. В цілому, що таке ДБЖ для комп'ютера та іншої техніки, варто розглянути майже всім українцям. 

Що таке безперебійник для комп'ютера та іншої техніки? 

Розбираючись що це та для чого воно (мова про ібп для комп'ютера що це), варто одразу відзначити й кому потрібен такий пристрій. Адже багатьох може відлякати його вартість, а таке «задоволення» не з дешевих. 

безперебійник що це

Бесперебойник (ИБП), або джерело безперебійного живлення (UPS) (Uninterruptible Power Supply), — це пристрій, який забезпечує безперервну подачу електроенергії до підключеного обладнання під час збоїв у мережевому електроживленні. Тобто до відключень світла чи зарядки такий пристрій немає прямого відношення. Він скоріш служить проміжною ланкою, про яку не варто забувати. Загалом мова йде про короткочасні відключення електроенергії, перепади напруги, миттєві пікові навантаження та інші аномалії, які можуть пошкодити електронні пристрої або викликати втрату даних. Тобто навіть без графіків відключення світла такий варіант може бути корисним. Що цікаво, такий пристрій давно продається на ринку, але чомусь його недооцінюють. Особливо коли мова не йде про постійне відключення світла. Проте саме такий пристрій може стати гарантією, що техніка буде працювати постійно та не «згорить». А це надзвичайно важливо, якщо врахувати, скільки вона коштує. 

Основні компоненти та принцип роботи безперебійника 

Почнемо з того, що сам безперебійник складається з інших більш зрозумілих деталей. В ньому є вбудований акумулятор. Це центральний компонент ІБП. У разі відключення живлення акумулятор забезпечує енергією підключені пристрої. При цьому він не має часу роботи, як у зарядної станції. Варто не плутати ці пристрої. Акумулятора безперебійника вистачає тільки на короткий період, щоб можна було правильно вимкнути пристрої. Також його має вистачати на час коливання напруги. Тобто для зарядки пристроїв він не підходить. 

Другою важливою частиною безперебійника являється інвертор. Він перетворює постійний струм від акумулятора у змінний струм, який використовується більшістю електронних пристроїв. Це важлива та надзвичайно недешева деталь. Зазвичай вона й визначає основну ціну безперебійника. 

Також в безперебійнику є вхідний фільтр та стабілізатор напруги. Він фільтрує та стабілізує напругу, щоб забезпечити постійну якість електроенергії до підключених пристроїв. До нього йде й комутатор (перемикач). Він в свою чергу швидко переключає джерело живлення з мережі на акумулятор, коли виявляється збій живлення. Також є важливою деталлю.

Звісно, у такого пристрою можуть бути й додаткові деталі, але це вже залежить від виробника та потреб користувача. 

Типи ІБП: розбираємося просто в складних речах 

На сучасному ринку є чимало варіантів безперебійників. Наприклад, одним з розповсюджених варіантів являтися оффлайн (offline) або резервні (standby) ІБП. Вони водночас найпростіші та найдешевші. Вони підключають навантаження до мережі безпосередньо та переключають на акумулятор тільки при відключенні живлення. Працюють вони надійно, але не дуже довго. В цілому, це стандартний і недорогий варіант. Його характеристики:

  1. Переваги: низька вартість, простота конструкції.

  2. Недоліки: невеликий час перемикання, обмежений захист від коливань напруги.

Також є так звані лінійно-інтерактивні (line-interactive) ІБП. Вони вже мають автоматичний регулятор напруги (AVR), який коригує коливання напруги без використання акумулятора. Тобто цей варіант більш складний, але ефективний. Також він більш дорогий. Його характеристики: 

  1. Переваги: кращий захист від коливань напруги, швидке перемикання.

  2. Недоліки: середня вартість, обмежений час автономної роботи.

Крім його є варіанті онлайн (online) або ІБП з подвійним перетворенням (double-conversion). Такі пристрої постійно перетворюють змінний струм з мережі у постійний і назад у змінний, забезпечуючи найвищу якість живлення. Що про них відомо:

  1. Переваги: повний захист від усіх видів перебоїв, безперервне живлення.

  2. Недоліки: висока вартість, більш складна конструкція.

Вибір такого пристрою залежить не тільки від таких характеристик, але й від ціни, яка може дуже сильно коливатись. А наразі, на фоні постійних відключень електроенергії, бути ще більшою. 

Призначення та застосування таких пристроїв 

ІБП є незамінним інструментом для забезпечення надійності та безпеки електронного обладнання в різних сферах життя та бізнесу. Вибір конкретної моделі залежить від вимог до потужності, часу автономної роботи та специфічних умов експлуатації.

Проте варто розуміти, які головні функції та призначення пристроїв такого плану. Головною з них звісно є захист комп'ютерів та серверів. Основна функція ІБП – запобігти втраті даних та пошкодженню обладнання при раптових відключеннях електроенергії. Наприклад, під час відключення електроенергії ІБП забезпечить час для збереження роботи та коректного вимкнення.

що таке безперебійник для комп'ютера

Також на пристрої залишається забезпечення роботи критично важливих систем. Мова про лікарні, банки, дата-центри, аеропорти та інші установи, де безперебійне живлення є критично важливим для безперебійної роботи. В цю ж категорію можна внести промислові обʼєкти. Телекомунікації та мережеве обладнання також часто не обходиться без таких пристроїв. Підтримка безперервної роботи телекомунікаційних веж, роутерів, комутаторів та іншого мережевого обладнання надзвичайно важлива.

Звісно, не можна забувати про використовування безперебійника вдома. Мова йде про захист побутової техніки, особливо чутливої до коливань напруги, такої як телевізори, ігрові консолі, аудіосистеми та інші електронні пристрої.

Читайте також: