Данія може суттєво затримати постачання F-16 Україні – ЗМІ

Данія відклала поставку F-16 Україні на пів року

Міністерство оборони Данії вирішило відкласти відправлення винищувачів F-16 в Україну на пів року. Відповідне повідомлення було опубліковане у виданні Berlingske. У жовтні голова відомства Трольс Лунд Поульсен заявив, що першу партію літаків ЗСУ отримають у березні або квітні 2024 року. Однак тепер поставки перенесені на другий квартал через неготовність України до їх застосування на фронті.

За даними видання, Данія вирішила дочекатися завершення навчання пілотів та персоналу, який буде займатися експлуатацією F-16. Терміни підготовки фахівців залежать від різних факторів, включаючи технічні та погодні умови. В даний момент у Данії тренуються шість українських пілотів.

У цей час міжнародна коаліція Військово-повітряних сил продовжує роботу зі створення необхідної логістики та інфраструктури в Україні.

Міноборони Данії не повідомляло Києву про перенесення поставок F-16

Прессекретар Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що Міністерство оборони Данії не інформувало українську сторону про зміну графіку поставок F-16. Ігнат закликав терпляче чекати на офіційні заяви.

За словами Ігната, підготовка українських військових через воєнний конфлікт повинна завершитися в рекордно короткі терміни. Він зазначив, що на F-16 чекають багато країн, а не тільки на літаки, але й на інструкторів, які будуть навчати пілотів.

Навчання проводиться у трьох країнах - Данії, Великій Британії та США. Пентагон повідомив, що до 2024 року деяка кількість фахівців буде готова: тренування, яке почалося у жовтні в Аризоні, триватиме від п'яти до восьми місяців. Юрій Ігнат зазначив, що Данія відіграє провідну роль у підготовці та поставках літаків та пілотів, і сподівається, що це відбудеться найшвидше навесні.

Згідно угоди, Данія має передати 19 американських винищувачів F-16 Україні. Київ давно просив ці літаки, щоб збалансувати перевагу Росії в повітрі. За оцінками ВПС України, дві ескадрильї F-16, кожна з яких складається з 12 літаків, можуть змінити ситуацію на полі бою.

Раніше було відомо, що Норвегія відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів. Норвезькі військово-повітряні сили вже замінили свої літаки F-16 на нові винищувачі F-35.

За даними Центру стратегічних комунікацій, Україна може почати використовувати F-16 вже навесні цього року. Зараз триває завершення підготовки необхідної інфраструктури та команд інженерно-авіаційного обслуговування.