ДБР відкрило кримінальне провадження щодо директора юридичного департаменту НБУ

ДБР відкрило справу щодо зловживання владою директором Нацбанку

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження стосовно директора юридичного департаменту Нацбанку Олександра Зими через можливе зловживання владою, що призвело до серйозних наслідків. Про це повідомляє УНН.

За даними ЗМІ, справа пов'язана з листом, підписаним Зимою, до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у якому він рекомендував надати відмову у позовах на скасування штрафів на загальну суму понад 63,5 млн грн, які банк "Конкорд" подавав проти НБУ. Фонд виконав рекомендацію, але цей крок викликав підозри щодо ручного управління та корупції.

Маю певний оптимізм щодо розслідування цієї справи. Адже західні партнери вимагають від нас реальних дій, з іншого боку суспільство теж не задоволене й вимагає дій. Реформи тощо. А тут на тобі - в НБУ вибрали таку собі другорядну особу - цього директора департаменту. Ми ж розуміємо, що він не ключовий. Тому, чекаємо на вручення підозр і оголошення прізвищ всіх причетних. - зазначив Василь Шакун.

За словами професора права Василя Шакуна, в діях Зими вбачається не просто ручне управління, а справжня корупція. Він також вважає, що для ДБР важливо провести ефективне розслідування і покарати всіх причетних.

З початку 2022 року в Україні триває процес ліквідації восьми банків, серед яких є і банк "Конкорд". Однак сам процес ліквідації може тривати до трьох років, що не задовольняє власницю банку Олену Сосєдку. Нині питання ліквідації прибуткового банку в Україні не врегульоване.

Нагадаємо, що Нацбанк вже ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії у "Конкорд" та його ліквідацію з 01 серпня 2023 року.