ДБР: забудова Київської ГЕС могла призвести до техногенної катастрофи

Забудова територій біля Київської ГЕС загрожує техногенною катастрофою

Директор Державного бюро розслідувань, Олексій Сухачов, повідомив, що будівництво на територіях, де розташована Київська ГЕС, може призвести до серйозних наслідків. Це може поставити під загрозу як мешканців, так і киян. Однак будівництво там є незаконним згідно з українським законодавством.

Керівник Державного бюро розслідувань зазначив, що лівобережна захисна гребля, яка належить до Київської ГЕС, розташована на території Вишгородського району Київської області. Вона є гідротехнічною спорудою, яка перебуває у віданні Мінекономіки та має протяжність 65 кілометрів і площу три тисячі гектарів.

Дозволено використовувати ці землі лише для оренди, зокрема для сінокосіння, випасання худоби, а також для лісогосподарської, мисливської або рибогосподарської діяльності.

Будівництво на цій території ускладнює роботу працівників Київської ГЕС. Однак, земля там приваблива для забудовників і клієнтів, оскільки розташована неподалік від Києва і має мальовничий пейзаж. Останнім десятиліттям на цій території з'явились котеджні містечка.

«У 2022 році Державне бюро розслідувань передало розслідування кримінального провадження щодо заволодіння землею та гідротехнічними спорудами на території Київської області, яке розслідувалось різними органами з 2014 року. У схемі, зокрема, брали участь посадовці Держгеокадастру та інші чиновники, які є працівниками Державного бюро розслідувань. Слідчі ДБР включились у роботу у 2022 році, провели обсяжні слідчі дії і експертизи, які підтвердили причетність до цієї схеми не лише місцевих чиновників, а й відомих бізнесменів-забудовників», - розповіли представники ДБР.

Органи правопорядку уже задокументували незаконну приватизацію більше 7 гектарів землі. Ведуться розслідування щодо причетності до заволодіння приблизно 300 гектарами землі, вартістю приблизно 1,1 мільярда гривень.

У злочинну схему втягнуто 12 осіб, однак список може бути і більшим. Серед тих, хто вже підозрюється, є троє відомих бізнесменів, які поділили територію між собою і уклали угоди з усіма, хто вирішує важливі питання. Вони почали втілювати свої будівельні плани», - зазначили в ДБР.

Цікаво, що чиновники видавали земельні ділянки на території Київської ГЕС під приводом ведення господарської діяльності, а також особам, які спеціально орендували ділянки від підручних бізнесменів за незначною ціною. Потім компанії цих бізнесменів купували ділянки за будь-яку ціну, після чого на цих землях будувались елітні будинки, які продавались за високими цінами. Однак новому власнику продавалась лише земельна ділянка, а податки з продажу будинку не нараховувалися та не сплачувалися.

Чи намагалися уникнути процедури введення житлових будинків в експлуатацію, видавали неправдиві довідки про те, що будинки побудовані до 1991 року.

«Вже підозру в порушенні ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України отримали чотири фігуранти справи. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави», - підкреслили в ДБР.

Прокуратура також повідомила про підозру 12 особам, які, ймовірно, причетні до розкрадання стратегічних земель Київської ГЕС.