Де місце Пантеону Героїв України? Історик Кіпіані запропонував власне бачення

Місце Пантеону Героїв України на фото
Місце Пантеону Героїв України на фото

Національний пантеон має стояти в центрі Києва

Дослідник історії української діаспори та сержант національної гвардії Вахтанг Кіпіані в інтерв'ю "Главкому" зазначив, що Національний пантеон має розміститись у центрі Києва, поблизу Верховної Ради та Офісу президента. Цей проєкт обговорювали ще в часи Віктора Ющенка, але конкретних дій і рішень не було прийнято.

За словами глави країни, Міністерство культури спільно з Українським інститутом національної пам'яті та іншими органами влади працюють над концепцією Меморіалу українських героїв.

Національний пантеон буде місцем поховання видатних українців різних професій та історичних діб, таких як політики, державці, письменники, священники, борці за Україну та інші. Аналогічний заклад уже існує у Польщі, де є Вавель.

Впливові українці, такі як Євген Коновалець, Степан Бандера, Ярослав Стецько, Симон Петлюра, Іван Багряний та багато інших, поховані у різних країнах. Дослідник історії української діаспори вважає, що їх слід перепоховати в Пантеоні.

Місце для пантеону може бути обране на схилах Дніпра довкола Аскольдової могили, де раніше було кладовище. Нагадаємо, що триває будівництво Національного військового меморіального кладовища на Київщині за вартістю 1,75 млрд грн. Через це проєкту пантеону у Києві надають більшу увагу та вимагають розробити концепцію вже зараз.

Читайте також