Деяких чоловіків з інвалідністю відправлять на ВЛК у серпні: причина

Чоловіки з інвалідністю на ВЛК
Чоловіки з інвалідністю на ВЛК

Українцям пояснили, чи повинні учасники з інвалідністю проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

За словами адвокатів Катерини Аніщенко та Романа Симутіна, які спеціалізуються на питаннях мобілізації, з моменту набрання чинності оновленого закону про мобілізацію виникає дискусія стосовно необхідності повторної медичної експертизи для українців з інвалідністю. Це стосується як осіб, які мали інвалідність до початку вторгнення, так і тих, хто отримав її після 24 лютого 2022 року. Це питання викликає підвищений інтерес у соціальних мережах, де користувачі звертаються до спеціалістів для отримання роз'яснень.

Представники одного з територіальних центрів комплектування (ТЦК) у Києві відповіли, що наявність посвідчення про інвалідність дає право на відстрочку, тому особам з інвалідністю (отриманою після 24 лютого 2022 року) не потрібно проходити ВЛК.

Адвокат Катерина Аніщенко пояснила, що військово-лікарська комісія (ВЛК) та медико-соціальна експертиза (МСЕК) - це дві різні комісії. МСЕК призначає групу інвалідності, тоді як ВЛК не має повноважень визначати працездатність людини. За її словами, особам з групою інвалідності (2 або 3) не потрібно проходити ВЛК згідно з постановою Кабінету Міністрів. Проте, якщо у військовозобов'язаного немає військового квитка, але є інвалідність, його направляють на ВЛК для отримання військового квитка.

Адвокат Роман Симутін зазначив, що навіть учасники з інвалідністю, отриманою після 24 лютого 2022 року, не зобов'язані проходити ВЛК. Він нагадав, що до лютого 2025 року мають пройти ті, хто раніше визнавався обмежено придатним. А особи з групою інвалідності мають право на відстрочку і не потрібно проходити ВЛК. Він також підкреслив, що ВЛК і МСЕК мають різні критерії. У випадку інвалідності особа підлягає мобілізації тільки за власною згодою.

Варто зазначити, що Центри комплектування ігнорують документи у "Резерв+".

Читайте також