Деяким українцям скасували виплати з 1 березня: список ВПО

Список ВПО без виплат з 1 березня
Список ВПО без виплат з 1 березня

Українцям розповіли, кому із ВПО скасували виплати з 1 березня.

Згідно з інформацією, опублікованою виданням Радіо Свобода, з 1 березня в Україні частина переселенців втрачає право на щомісячну виплату. Згідно з новими правилами, уряд проводить аналіз матеріальної здатності ВПО, оцінюючи не окремих людей, а всі сім'ї в цілому.

Також зазначено, що тривалість виплат обмежено шести місяцями, з можливістю продовження на такий же термін. Розмір виплат залишається незмінним: 3 тисячі гривень на дитину та інваліда, і 2 тисячі гривень для всіх інших.

За даними Міністерства соціальної політики, станом на даний момент допомогу отримують 2,6 мільйона переселенців (з 5 мільйонів людей з цим статусом). З них працездатного віку є майже 1,3 мільйона осіб, але працюють лише близько 40%.

Виплати переселенцям в Україні

Міністерство соціальної політики також передбачає, що після набрання чинності змін, кількість одержувачів допомоги скоротиться до 1,5 мільйона.

Зокрема, з 1 березня 2024 року допомогу на проживання автоматично отримуватимуть найбільш вразливі категорії переселенців:

  • пенсіонери, у яких розмір пенсії на 01.01.2024 р. не перевищує 9 444 гривень;
  • люди з інвалідністю I або II групи, діти з інвалідністю до 18 років, тяжкомалюнки діти;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування до 23 років, а також батьки-вихователі та прийомні батьки.

Міністерство соціальної політики також пояснило, хто має право на виплату серед переселенців, які звернулися після серпня 2023 року.

Людям цієї категорії перевірятимуть майновий та соціальний стан. Тільки ті, хто задовольняє нові критерії, отримують допомогу. Вони повинні подати заявку до ЦНАПу або управління соцзахисту разом із документами, що підтверджують один з таких статусів:

  • сім'ї ВПО, які переїхали або повторно переїхали після 1 січня 2022 року та мають дохід менше 9444 гривень на одну особу;
  • сім'ї з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних або можливих бойових дій;
  • сім'ї з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але не мають можливості віддати дитину до дитячого садка, а навчання проводиться онлайн або в змішаному форматі;
  • сім'ї, де хтось з доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю до 18 років або тяжко хворою дитиною (за окремим списком);
  • малолітні діти до 14 років, які прибули без батьків (за поданням спорідненого особи); вагітні жінки, яким не менше 30 тижнів вагітності.

Також варто звернути увагу, що всі працездатні члени сім'ї, крім тих, хто доглядає дітей або хворих, повинні працювати або протягом місяця після отримання допомоги зареєструватися в службі зайнятості. Якщо цього не зробити, всій родині буде припинено надання допомоги.

Нагадаємо, ПФУ розповів про ситуацію із виплатами у березні.

Читайте також

Що цікавого подивитися у Відні
вчора, 18:41 249 переглянули
Що цікавого подивитися у Відні
Що подивитись в Ірландії за 4 дні
25.09.2024 - 17:50 401 переглянули
Що подивитись в Ірландії за 4 дні