День Бабака: як пухнаста тваринка віщує погоду

Україна та весь світ відзначають 2 лютого День бабака. У цей день люди спостерігають за поведінкою бабаків, щоб вгадати, яка буде весна і коли вона прийде. За народними прикметами, якщо бабак не бачить своєї тіні, то можна очікувати ранню та теплу весну.

Історія свята

Традиція пробудження бабака прийшла до нас з Америки, де її започаткували німецькі переселенці ще у 18 столітті. Перше святкування Дня бабака відбулося у США в 1886 році. У містечку Панксатон люди витягли з нори бабака на ім'я Філ і з тих пір це місто стало Всесвітнім центром погоди.

Найвідомішим бабаком у світі є Великий Філ, який живе в американському штаті Пенсильванія. Він має власну вебсторінку і шалену популярність, хоча багато його передбачень виявилися помилковими.

З початку святкування Дня бабака, бабак прокидається регулярно вже 137 років. Люди спостерігають за його поведінкою, щоб передбачити погоду на майбутні тижні:

  • якщо бабак не бачить своєї тіні в похмурий день, то весна настане скоро і буде тепло;
  • якщо бабак бачить свою тінь, він лякається і ховається, а це означає, що холоди продовжаться ще на шість тижнів.

День Бабака та Стрітення

Прогнози бабака стосуються не тільки погоди, але й зустрічі зими та весни на Стрітення Господнє. У Європі, цю традицію вже давно прийняли, адже 2 лютого церква святкує це християнське свято. Народна прикмета говорить, що ясна та сонячна погода на Стрітення спрогнозує таку ж весну.

Українці також мають свою власну традицію пов'язану з погодою на Стрітення. Якщо на цей день йде сніг та мороз, то зима триматиметься до кінця лютого.

Слово "бабак" в українській мові означає повзуна і дещо схоже на "синоптик", тому в Україні також є свої "синоптики" - бабаки, які прокидаються на свято і живуть у різних містах:

  • У Харкові живе бабак Тимко, який знаходиться під опікою лабораторії ХНУ ім. Каразіна.
  • У Львові мешкають бабаки Мишко та Маруся, яких разом збуджують на свято в Дитячому еколого-натуралістичному центрі.
  • В Києві живе бабак Вікентій, який проживає у зоопарку "12 місяців".

Традиційно, люди збираються на гірку, де мешкає бабак, і витягають його з нори о 7:25. Потім спостерігають за його поведінкою, яка вказує на майбутню погоду.

Професійні синоптики поважають свято, але не вважають його науковим прогнозуванням погоди. Вони вважають, що свято важливе для привернення уваги до збереження природи.

Також варто зазначити, що степовий бабак, який в Україні заноситься до Червоної книги, потребує захисту. Тому мета свята - привернути увагу до збереження цього виду та припинити браконьєрське винищення.