День бабака: харківський Тимко підказав, коли прийде потепління

Тимко III передбачив, що весна буде тривати лише шість тижнів

2 лютого головний бабак-синоптик Харківської області, Тимко III, дав свій прогноз на наступну весну. Він передбачив, що весняний період буде тривати всього лише шість тижнів. Про це повідомляється на сайті "Об'єктив".

Цей прогноз був зроблений на біостанції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна у селі Гайдари Чугуївського району. Тут День бабака, який прогнозує погоду, відзначається вже вдвадцяте. З 2004 року троє бабаків - Тимко, Тимко II і, з 2018 року, Тимко III - виступали у ролі віщунів.

Процес прогнозування погоди полягає в тому, що 2 лютого бабака витягують з його будиночка-нори і запитують, коли чекати весну. Якщо день похмурий і бабак не бачить свою тінь, то це означає, що весна наступить раніше. Якщо сонце світить і гризун бачить свою тінь, то зима продовжиться принаймні ще шість тижнів, до середини березня.

Варто зазначити, що Тимко III понад пів року перебував у заручниках в окупованому селі Нестерівка Куп'янського району. Після звільнення населеного пункту у вересні 2022 року, 2 лютого 2023 року він передбачив пізню весну. Раніше дружина Тимка померла, і він був без пари протягом року.

Пресслужба Каразінського університету наголошує, що святкування Дня бабака - це не просто розвага, а має на меті привернути увагу до проблеми зменшення чисельності степових бабаків в Україні та біологічної різноманітності загалом. Степові бабаки включені до Червоної книги як види, які зникають.

Також варто згадати, що святкування Дня бабака прийшло до нас з Америки, де його почали відзначати ще у 1886 році. У містечку Панксатон вранці 2 лютого люди витягували з нори бабака на ім'я Філ. Потім Панксатон назвали Всесвітнім центром погоди.

Нагадаємо, що 2 лютого також відзначаються інші свята.