День рідної мови: привітання та листівки

Міжнародний день рідної мови: важливість та боротьба за українську

Сьогодні, 21 лютого, весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято було започатковане в 1999 році на сесії ЮНЕСКО з метою забезпечення захисту мовної та культурної різноманітності.

Історія цього свята пов'язана з трагічними подіями. 21 лютого 1952 року в Бангладеші було жорстоко придушено повстання проти заборони використання бенгальської мови. Цей день став символом пам'яті загиблих за свою рідну мову. Українцям також довелося боротися за українську мову, яку російська пропаганда роками старалася знищити. Навіть зараз, в часи війни з Росією, важливо розмовляти українською та популяризувати її, щоб не дати перемогти ворогу.

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.

Ліна Костенко

Мова є однією з основних складових нашої ідентичності і є інструментом будування справжнього суспільства та незалежності країни. Українцям вона стала символом боротьби та зброєю протягом усього часу російсько-української війни.

У цей день також важливо нагадати про мови, які втрачаються і зникають. Потрібно звернути увагу на національні меншини, які використовують свою рідну мову.

Міжнародний день рідної мови: привітання та листівки

Сьогодні, у Міжнародний день рідної мови, хочу привітати всіх зі святом української мови - одного з найцінніших надбань нашого народу. Мова є душею нації, її генетичним кодом, і в ній народилася багато з того, чим ми пишаємося. Бажаю всім щастя, добра і успіхів в ім'я України!

***

Народна мудрість говорить, що людина стає стільки разів кращою, скільки мов вона знає. Але без рідної мови неможливо повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Бажаю всім українцям плекати рідну мову, щоб вона стала зв'язком між поколіннями та прославляла Україну і українців.

***

З Днем рідної мови вітаю та бажаю всім завжди любити свою країну, гордитися рідною мовою і розвивати її. Нехай мова буде сильним і потужним інструментом для спілкування та розвитку.

***

Чи в радості, чи в журбі,Завжди поклоняйсяМові, що в тобі.Народ її прикрашав,Відбивалася в нійДуша великогоУкраїнського народу.

***

З днем рідної мови! Бажаю зберегти її такою, яку передали нам наші предки. Нехай вона передається із покоління в покоління, розвивається і не забувається. Бережіть рідну мову!

***

З Днем рідної мови! Нехай вкраїнське слово завжди живе і розкидається по світу. Бережімо нашу мову як святиню, вона є частиною нас і нашої культури.

***

Сьогодні Міжнародний день рідної мови! Вітаю всіх, хто відроджує у собі нашу мову, знає своє коріння і розуміє її силу і значення. Бережіть і розвивайте рідну мову, не розпорошуючись на запозичення. Ми могутні і міцні у своїй мові. Наше слово – наша сила!

***

З Днем рідної мови хочу нагадати, як важливо цінувати і любити мову, якою ми говоримо, пишемо і думаємо! Саме завдяки нам, людям, які користуються нею, мова живе і розвивається! Бажаю нашій мові бути багатою і прекрасною, процвітати і жити вічно!

Зауважимо, що українську мову використовують близько 50 мільйонів людей по всьому світу. Вона пройшла багато випробувань, але все ж залишається життєдайною і міцно вкоріненою у свідомості українців, як мова нашої нації.