День Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: легенда про мучениць, традиції, прикмети та заборони

Зображення ікони святої Софії мучениці
Зображення ікони святої Софії мучениці

Щороку 17 вересня відзначають День пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. Цей день також є Днем ангела для жінок з іменами Віра, Любов, Надія і Софія. В цей день звичайно дарують подарунки і пригощають ласощами. Іменинниці йдуть до церкви і моляться про здоров'я, благополуччя і любов.

Легенда про мучениць

За основою легенди є історія матері Софії та її трьох доньок: Віри, Надії і Любові. Їхні імена були обрані з метою виховати у дівчат якості, які символізують світло. Усі четверо жінок жили у Римі, під час переслідувань християн. Король Адріан пропонував їм помилування, якщо вони відмовляться від своєї віри, але вони відмовилися. Дочок закатували на очах у матері, яка померла сумуючіючи за ними. Церква оголосила їх святими мученицями, і вони стали популярними іменами серед християн.

Традиції та звичаї

Головна традиція цього свята - гучний жіночий плач рано вранці. Він вважається захистом від бід та напастей. У цей день заміжні жінки ставлять дві свічки біля ікони Ісуса Христа в церкві і ще одну вночі в коровай, а також 40 разів читають слова про спокій. Коровай потім розділяють між усіми членами сім'ї. У церкві моляться біля ікони трьох великомучениць і просять віру, силу, здоров'я, любов і благополуччя. Традиційно це свято святкують у сімейному колі, з особливою увагою до дівчаток.

Прикмети на свято Віри, Надії і Любові:

  • 17 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем.
  • Не проводять весілля, заручини і весілля в цей день - погана прикмета.
  • Не варто сьогодні займатися домашніми справами.
  • Зазвичай цей день холодний і дощовий за народними прикметами.
  • Після цього свята настануть перші заморозки.
  • Якщо журавлі відлітають у цей день, то на Покров буде мороз, якщо ні, то зима буде пізніше.
  • Якщо в цей день піде дощ, буде рання весна.

Народні приказки

  • Віра, Надія, Любов і мати їх Софія - серцю розрада, а душі надія.
  • Віра, Надія, Любов здатні на все.
  • Там, де є Віра, є і Надія, а де є Надія - там і Любов.

Заборони

За народною традицією у цей день не можна відзначати весілля, вінчатися, важко працювати жінкам, працювати в саду або городі, образливо говорити до жінок, займатися рукоділлям. Також не слід сваритися, лаятися і заздрити чужому щастю. Жінкам не варто також займатися домашніми справами цього дня.

Читайте також