Депутат добровольцем пішов на фронт. Згадаймо 55-річного Анатолія Карбана

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам'ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Анатолія Карбана.

Анатолій Карбан був вчитель історії, учасник трьох революцій, волонтер, депутат міської і районної рад, громадський активіст, дослідник Голодомору на Полтавщині, ексголова Миргородської райради. Він був також членом Районового козацького товариства "Миргородський полк українського козацтва Полтавського коша імені Миколи Міхновського". В армії він був головним сержантом і бойовим медиком стрілецької роти Миргородського батальйону тероборони. Анатолій Карбан загинув під час артилерійського обстрілу 12 квітня 2023 року на Донеччині.

“Маємо три хвилі нашої української революції. Це Революція на граніті, коли ми були молодими й завзятими, Помаранчева революція, коли ці ж активісти повели наш народ ламати “постсовєцьку” систему, прикрашену українською символікою, зрештою Революція гідності – знакова подія, бо за Україну з європейськими цивілізованими правилами життя вийшли на Майдан діти, яких народили революціонери 1990-х років. На барикадах вони стояли впевнено і твердо поряд із батьками. Відступу вже не могло бути. Перемога або смерть!” – наголошував Анатолій Карбан.

“Тато був ідейним, щирим і справжнім. Татове життя було таким, що навіть смерть його не спинила. Він живе у своїх діях, у своїх дітях та учнях, у своїй боротьбі, яку розпочав багато років тому, і, головне, він живе в наших серцях. 55 років назавжди. Вдячна татові за життя і виховання”, – написала про батька старша донька Аліна.

Анатолій працював учителем, займав посади в різних школах і гімназіях. Він також займався національно-патріотичним вихованням і збирав свідчення про Голодомор. Він був військовим колекціонером і мав велику колекцію військових одностроїв.

Україна має виховувати месників, а не скигліїв.

Анатолій Карбан

Його дружина, Альона, колекціонує народне вбрання, тоді як Анатолій збирав військові однострої. Вони обоє займалися збиранням свідчень про Голодомор.

“Доля воїна завжди була і є ризикованою. У бою життя може обірватися щомиті. Зі щитом або на щиті – цей заклик стародавньої Спарти означає перемогти, досягти мети або загинути зі Славою і тоді полеглого в бою воїна несли з поля битви на його щиті. Віднині і назавжди Анатолій Карбан лишиться осавулом Миргородського полку Полтавського коша імені Миколи Міхновського”, – написали козаки полку.

Дружина Анатолія, Альона, розповіла, що він завжди думав про Україну і був готовий віддати за неї життя.

Не всі повернуться з бою. Кому стане страшно, той, напевно, відійде вбік. А ми ж маємо перемагати, щоб бути вільними. Воля ж вартує дорогого – за неї платять кров'ю.

Анатолій Карбан

У період війни Анатолій був в різних локаціях, брав участь у боях та захищав українські міста. У журналі він записував свої спогади про відвідини села Тоненьке, яке стало жертвою військових дій. У грудні 2022 року він загинув в одному з сіл на ворожій території.

Його сім'я та друзі завжди пам'ятатимуть його як відданого патріота, який боровся за свободу і незалежність України. Їх біль ніколи не зцілиться.

“Главком” приєднується до хвилини мовчання і вшановує пам'ять усіх загиблих українців, які віддали життя за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників і підтримуємо всіх, хто відстоює свободу та незалежність України.