Держава має пріоритезувати розвиток зеленої енергетики – німецький інвестор

Зелена енергетика – пріоритет для держави
Зелена енергетика – пріоритет для держави

Регіональний директор Notus Energy, Олександр Подпругін, заявив, що держава повинна пріоритезувати розвиток зеленої енергетики в Україні шляхом прийняття конкретних рішень та заходів, що стимулюватимуть інвесторів. За його словами, лише декларації про необхідність будувати нові електростанції недостатньо.

У більшості країн, де працює Notus, це (будівництво ВДЕ - ред.) є пріоритетом. Причому не просто на рівні слів і обіцянок, а на рівні їх реалізації. Україна ж відрізняється у негативному плані.

Донори та інвестори, діяльність яких пов'язана з Україною, особливо відчувають розрив між деклараціями та фактичною підтримкою. Вони не відчувають пріоритетного ставлення до зеленої енергетики на стратегічному рівні.

За словами Подпругіна, щоб залучити інвестиції у будівництво нових зелених електростанцій, необхідно провести реформу ринку електроенергії, щоб інвестори розуміли рух держави до мінімізації регулювання ринку, яке ускладнює умови та гарантії повернення інвестицій.

Україна втрачає конкуренцію за приватні інвестиції у порівнянні з сусідніми європейськими країнами. Це пов'язано з більшою складністю логістики, вартістю страховок через воєнні ризики та більшою вартістю будівництва через збільшення строків. Отже, необхідно створити сприятливі умови для потенційних інвесторів, щоб вони обирали Україну.

Державне підприємство просить стягнути борг у "Енергоатому"

Також повідомляється, що державне підприємство "Гарантований покупець" подає позов до "Енергоатому" з метою стягнення 14,4 млрд грн боргу. Експерти вважають, що уряд має забезпечити надання банківських кредитів "Енергоатому", щоб компанія змогла погасити заборгованість на енергоринку та прискорити будівництво нових зелених енергопотужностей.

Читайте також