Держава може позбавити інвесторів у зелену енергетику гарантій щодо умов роботи в Україні – Бондарчук

Уряд України запроваджує новий механізм підтримки галузі відновлюваної енергетики

Уряд України запроваджує новий механізм підтримки галузі відновлюваної енергетики, який порушує умови та гарантії для інвесторів. За словами Івана Бондарчука, керівника практики енергетики та природних ресурсів юридичної групи LCF Law Group, новий механізм передбачає виділення окремої надбавки замість тарифу на передачу електроенергії компанією "Укренерго".

Бондарчук заявив, що таке рішення може призвести до невиплати підтримки галузі ВДЕ, оскільки неясно, що станеться, якщо споживачі не будуть розраховуватися за цю надбавку.

Тобто, замість тарифу на передачу, можуть з'явитися платіжні квитанції. Якийсь окремий рядок з платежем на користь ВДЕ, умовно кажучи. Але не зрозуміло, що буде відбуватися у випадку, якщо люди або бізнеси не будуть сплачувати за цей тариф - сказав Бондарчук.

За його словами, це рішення може призвести до блокування платежів через суди або небажання споживачів оплачувати підтримку галузі ВДЕ. Також цей крок суперечить меморандуму, який уряд підписав з виробниками ВДЕ в 2020 році

Бондарчук нагадав, що за останні 4 роки, уряд неодноразово порушував меморандум, який зобов'язував забезпечити достатність тарифу на передачу електроенергії компанією "Укренерго".

За думкою Бондарчука, таке рішення уряду ставить інвесторів у вразливе становище і може призвести до зловживання необов'язковими платежами на підтримку ВДЕ.

Підхід досить дивний. Уявіть собі картинку, політично, коли в платіжці у споживача або у бізнесу буде конкретний рядок - "Підтримка ВДЕ". Тоді фактично буде знову створене політичне підґрунтя для розповзання чуток, що це перекладання коштів споживачів у кишені олігархів, іноземців і так далі - підсумував адвокат.

Представники Європейської бізнес асоціації відзначають, що ця зміна стимулюючих умов розвитку галузі зеленої енергетики є порушенням існуючих гарантій для інвесторів та завдає шкоди можливості країни залучати нові інвестиції.